Subota, 2 Marta, 2024

Mentalne bolesti ne biraju slavu i bogatstv, to znaju Beckham i Megan Fox

Najčitanije objave

Zar nikada niste razmišljali o tome jesu li poznate osobe pate od poremećaja ličnosti? Naravno da jesu. Baš kao što AIDS, rak, epilepsija, dijabetes ili mnoge druge fizičke bolesti ne poznaju granice u pogledu društvenog statusa, ni mentalne bolesti ne prave razliku. Poremećaji ličnosti nisu izuzetak i pogađaju bogate i siromašne, briljantne i manje sposobne, poznate i nepoznate. Sljedeći popis poznatih osoba i poznatih ličnosti koje vjerojatno imaju (ili su imali) poremećaje ličnosti nije u potpunosti sveobuhvatan. Također, treba imati na umu da bez javno poznate profesionalne dijagnoze, veći dio ovoga je samo spekulacija temeljena na opaženom ponašanju.

Poznate osobe s poremećajima ličnosti

Anna Nicole Smith
Brojni psiholozi tvrde da je Smith pokazivala mnoge simptome histričnog poremećaja ličnosti. Javno smo promatrali kako je iskazivala pretjerane emocije, zloupotrebljavala droge, vodila promiskuitetni seksualni život i uvijek željela biti u središtu pažnje.

Angelina Jolie-Pitt
Lijepa i talentirana, Jolie se dobrovoljno smjestila u ustanovu za liječenje krajem 1990-ih, tvrdeći da je imala samoubilačke i homicidne misli. Iako nije namjeravala djelovati na te misli, shvatila je da treba pomoć. Dijagnosticirana je s “pretpostavljenim graničnim poremećajem ličnosti”.

Megan Fox
Glumica Megan Fox je citirana kako kaže: “… konstantno se borim s idejom da mislim da imam granični poremećaj ličnosti – ili da imam epizode blage shizofrenije.”

Adolf Hitler
U redu, nije slavna osoba, ali svakako poznata (ili zloglasna) osoba. Tijekom godina bilo je mnogo spekulacija o Hitlerovom psihijatrijskom profilu. U svojoj knjizi “Hitler: Dijagnoza destruktivnog proroka”, autor Fritz Redlich zaključuje da je genocidni vođa pokazivao snažne simptome paranoidnog poremećaja ličnosti, kao i simptome narcisoidnog poremećaja ličnosti.

Marilyn Monroe
Tijekom svog kratkog života, Monroe je pokazivala seksualnu promiskuitetnost, samoubilačke misli, zloupotrebu supstanci i strah od napuštanja – sve to karakteristike graničnog poremećaja ličnosti.

Steve Jobs
Kasniji izvršni direktor Apple Computer Corporationa patio je od poremećaja opsesivno-kompulzivne ličnosti. Prema članku u časopisu Slate, Jobs-ov OCPD je “ono što ga je učinilo velikim”. Članak navodi i druge poznate “veličine” koje su patile od istog poremećaja ličnosti. Pročitajte ostatak članka ovdje.

David Beckham
Prema barem jednom izvoru, zgodna i poznata nogometna zvijezda pati od poremećaja zavisne ličnosti. Iako svakako nije financijski ovisan o bilo kome, Beckham je pokazao pretjeranu ovisnost u svojim odnosima, nisko samopouzdanje i nesposobnost da se nosi s određenim situacijama samostalno.

Poremećaji ličnosti i druge mentalne bolesti mogu utjecati na bilo koga, čak i slavne osobe. Najvažnije je potražiti pomoć.

Najnovije objave