Utorak, 16 Jula, 2024

Međunarodni medijatori umjereno optimistični: Proces nije jednostavan

Najčitanije objave

Američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer, komentirajući dosadašnji tijek pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, kazao je kako se vodi rasprava o izbornom modelu, kao i funkcionalnosti institucija na razini Federacije BiH, što, kako je rekao, zahtjeva naporan i temeljit rad.

Palmer nije želio govoriti o vremenskim okvirima i rokovima za postizanje dogovara, otkrivši kako se ide naprijed, korak po korak.

Poručio je kako međunarodni posrednici nemaju konkretan prijedlog ili nacrt rješenja, nego da zajedno s domaćim političarima pokušavaju doći do prijedloga rješenja koji bi odgovarao svima.

– Intenzivno razgovaramo posljednjih šest mjeseci s domaćim akterima na analiziranju svih ideja i pitanja koja dolaze s njihove strane, a koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti – istaknuo je.

Palmer smatra kako su neophodne određene izmjene Ustava kako bi se ispoštovale presude Europskog suda za ljudska prava.

– Kako bismo riješili ova pitanja na uspješan način, SAD i EU ostaju predani partneri domaćim funkcionerima. Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme – poručio je Palmer.

Angelina Eichhorst, predstavnica Europske službe za vanjske poslove, istaknula je da su svi politički predstavnici na pregovorima u Neumu pokazali “iznimnu konstruktivnost”.

– Žao mi je što vam danas ne mogu dati više informacija, ali želimo ostaviti vremena i mogućnost političkim subjektima da između sebe razgovaraju o ovim pitanjima te da vam se nakon toga sami obrate – kazala je Eichhorst.

Po njezinim riječima, i dalje je umjereni optimist.

– Ovo je prvi put da su politički subjekti u ovakvom formatu sjeli zajedno, a samim time potrebno im je dati vremena za postizanje dogovora – zaključila je predstavnica Europske unije, javlja Fena.

Najnovije objave