Utorak, 16 Aprila, 2024

Masna jetra može biti jako opasna: Evo kako je prepoznati

Najčitanije objave

Bolest masne jetre, poznata i kao steatoza jetre, karakterizira nakupljanje masnoća u jetri, a izaziva je niz faktora kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, metabolički sindrom te nasljedna predispozicija. Gastroenterolog dr. Saurab Sethi upozorava da je najveći izazov s ovom bolešću što u početnim fazama često ne pokazuje nikakve simptome, čineći je stoga izuzetno opasnom.

U ranoj fazi, bolest masne jetre često ostaje neprimijećena jer simptomi nisu izraženi. Dijagnoza se obično postavlja putem krvnih pretraga ili ultrazvuka jetre. Važno je istaknuti da čak 50 posto ljudi s ovom bolešću ima normalne vrijednosti jetrenih enzima, što dodatno otežava prepoznavanje problema.

Osobe s obiteljskom poviješću bolesti jetre, zlouporabom alkohola ili metaboličkim sindromom – što uključuje pretilost, visok krvni tlak, dijabetes ili povišene razine kolesterola – imaju povećan rizik od razvoja bolesti masne jetre. Kako bolest napreduje, mogu se pojaviti simptomi poput tupih bolova u trbuhu, ekstremnog umora, gubitka težine i slabosti.

Ako primijetite bilo kakve simptome ili imate povećan rizik od bolesti jetre, važno je potražiti savjet svog liječnika kako bi se na vrijeme otkrila i adekvatno tretirala ova opasna bolest.

Najnovije objave