Srijeda, 24 Aprila, 2024

Macron danas u Moskvi s Putinom, i Kijevu sa Zelenskim

Najčitanije objave

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a potom u Kijevu i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Pred posjetu Moskvi, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je nemoguće normalizovati međunarodnu situaciju bez dijaloga s Rusijom.

“Sada je neophodno spustiti tenzije putem dijaloga, kako bi se izbjegao oružani sukob”, rekao je Macron u intervjuu za sedmičnik Journal du dimanche.

“Prethodni period je potvrdio da, kada odlučimo da nema dijaloga, što je bio izbor Evropljana prošle godine dok smo (njemačka) kancelarka (Angela) Merkel i ja predlagali samit EU-Rusija, ne možemo riješiti nijedan sukob. Jer puštamo druge da govore u naše ime i ne možemo da doprinesemo našoj kolektivnoj sigurnosti”, rekao je Macron za francuski list.

Macron je ranije izjavio da je prioritet pronalaženje dogovora u svrhu smirivanja napetosti oko Ukrajine.

Francuska predsjedava Evropskom unijom i mediji i analitičari u EU tu povlače paralelu između riješenosti Macrona da, uz podršku njemačkog kancelara Olofa Scholza, zaoštravanje i prijetnju rata preokrene ka diplomatiji, pregovorima i miru.

Tako je bivši šef francuske države Nicolas Sarkozy 2008. godine, posredovanjem u Moskvi i Tbilisiju, uspio zaustaviti ruski vojni prodor u Gruziji i izdejstvovati primirje te time postići veliki diplomatski uspjeh za Evropu, prenosi Beta.

Diplomate u Briselu kažu da je jasno da Putin može biti “veoma ljut, ali proračunat, i da zato niko ne zna kako će se okončati po Evropu krajnje opasna partija šaha oko Ukrajine, već sada pogubna za evropsku sigurnost”.

Jedino je jasno da, uprkos sve većem dogovaranju EU-a i Washingtona oko pregovora s Moskvom, Evropa u suštini nema prave adute, ponudu rešenja za ukrajinsku krizu.

Macron sada nastoji osjetno osnažiti “Format Normandija” u pregovorima o provođenju Sporazuma iz Minska, u kojem već godinama Francuska, Njemačka, Ukrajina i Rusija bezuspješno pokušavaju naći rasplet za ukrajinsku dramu.

Francuski predsjednik je u prethodnom telefonskimm razgovorima s Putinom i Zelenskim dogovorio ove posjete, a u povratku iz Moskve i Kijeva bi se trebalo u Berlinu sastati sa Scholzem i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Macronov ured je saopćio da je francuski predsjednik Putinu i Zelenskom naglasio važnost razgovora o uvjetima za postizanje strateške ravnoteže u Evropi, koja bi omogućila smanjenje napetosti na terenu i garantirala sigurnost na Starom kontinentu.

Najnovije objave