Utorak, 25 Juna, 2024

Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Najčitanije objave

U sklopu svoje nove ponude “Beethoven/opus 360” interaktivni muzej Kuća muzike u Beču virtuelno oživljava čuvenog kompozitora Ludwiga van Beethovena i smješta ga u virtuelni muzički dvoboj sa predstavnikom muzičkog pravca rap. Posjetioci se pomoću VR naočala mogu uključiti u dvoboj, određivati ritam, rime i slično te pridobiti naklonost publike za Beethovenovu muziku, saopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča, Eurocommpr Sarajevo.

Kombinacijom igre, klasične muzike i rapa te virtualne stvarnosti prenose se zanimljive činjenice o jednom od najvećih kompozitora na svijetu. Natječući se za pobjedu sa suparnicima iz rap žanra posjetioci se na zabavan način mogu poistovjetiti s likom mladog Beethovena i na nov način doživjeti njegov stvaralački opus.

– Virtualna stvarnost odličan je način za prenošenje znanja o klasičnoj muzici i njenom razvoju na zabavan način. Time ponovno dokazujemo da u ovoj kulturnoj prijestolnici ljubitelji klasične muzike mogu doći na svoje, dok djeca i mladi istovremeno mogu izbliza doživjeti istoriju muzike- ističe direktor Bečkog holdinga Kurt Gollowitzer.

Kuća muzike je jedan od četiri muzeja Bečkog holdinga koji postoji više od 20 godina. Iz prvog austrijskog muzeja muzike i zvuka razvio se u vodeću muzičku ustanovu s jedinstvenim muzejskim konceptom. Muzej također poziva posjetioce da eksperimentiraju sa zvukovima i interaktivnim muzičkim instalacijama te na zabavan način uče i otkrivaju svijet akustike, saopćeno je.

Najnovije objave