Utorak, 16 Aprila, 2024

Lagumdžija: Podrška izjavi o osudi ruske agresije govori o usklađenosti bh. vanjske politike sa EU

Najčitanije objave

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija poručio je da podrška Bosne i Hercegovine dokumentu usvojenom u Vijeću sigurnosti UN-a kojim se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine, govori o usklađenosti bh. vanjske politike sa Evropskom unijom.

Nema mira bez države Palestine u miru sa Izraelom stoji u izjavi EU zemalja članica kojoj se pridružila Bosna i Hercegovina na Vijeću sigurnosti UN o stanju na Bliskom Istoku i Palestini što ponovo govori o usklađenosti naše vanjske politike sa EU – objavio je Lagumdžija, povodom kritika iz RS nakon Lagumdžijine podrške tom dokumentu.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile, kako je navela, postupku ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

Cvijanović u svom zahtjevu traži od Konakovića informaciju da li je Lagumdžija, uprkos izostanku saglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva vanjskih poslova.

Inače, spomenutu izjavu kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a jedino Srbija i Rusija nisu podržale.

Najnovije objave