Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Kupio vozačku u BiH bez polaganja ispita i pristojno je platio: evo kako se pravdao policajcima kad su ga uhvatili

Najčitanije objave

Prometni policajci u svome poslu susretnu se s različitim slučajevima i počiniteljima, kao i s najrazličitijim opravdanjima. Takav bi bio i slučaj 30-godišnjaka iz Siska kojega je policija uhvatila 18. novembra 2022. na području Vojnića s krivotvorenom vozačkom dozvolom iz BiH za A, B i C kategoriju, koju je koristio pola godine, piše Slobodna Dalmacija.

Policjaci su odmah shvatili da je riječ o o krivotvorini jer pod navedenim serijskim brojem ona ne postoji kao izdana od nadležnih policijskih tijela u BiH. Policajci nisu povjerovali kako je mislio da je vozačka nabavaljena legalno, a ne da je krivotvorena. Kazneno su ga prijavili tužiteljstvu zbog krivotvorenja isprave, piše Kaportal.

Nakon toga karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv njega. Sišćanin je naveo da je u Osijek išao “izvaditi vozačku dozvolu” i sreo prijatelja kojem je rekao da nema položen vozački niti ga želi položiti, ali želi vozačku dozvolu s A, B, i C kategorijom regularnim putem.

Prijatelj ga je spojio s čovjekom iz BiH s kojim se našao u kafiću nedaleko granice, obavio fotografiranje i kroz desetak dana potpisao neke papire. Otprilike nakon 25 dana bila je gotova vozačka dozvola, za koju je platio 1.200 eura.

– Smatramo potvrđenom osnovanu sumnju da je okrivljeni svojim ponašanjem ostvario bitna subjektivna i objektivna obilježja kaznenog djela i to na način da je lažnu ispravu nabavio radi uporabe, a zatim je uporabio kao pravu. Dio obrane u kojem je okrivljenik naveo kako nije znao da je riječ o nevažećem, odnosno krivotvorenom dokumentu smatramo neuvjerljivim i usmjerenim prema otklanjanju vlastite kaznene odgovornosti”, zaključili su u tužiteljstvu i trajno mu oduzeli lažnu vozačku dozvolu, piše Kaportal.

Da ne bude sve kao u poznatoj pjesmi “Usne vrele višnje” Branimira Štulića: “Darovali mi robiju, nadu ni za tren”, mladome Sišćaninu nakon odrađivanja i plaćanja svega onoga što kazna nosi, vjerojatno ostaje mogućnost polaganja prve pomoći, testova i vožnje te dobivanja prave, neosporive vozačke dozovole. Koju će moći s ponosom pokazivati prometnim policajcima u Hrvatskoj i u BiH, kao i svuda kuda bude vozio, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije objave