Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

KONTRA SAD-a: Vučić ne želi smijeniti Vulina

Najčitanije objave

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako ne može smijeniti direktora srbijanske Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina te demantirao medijske navode kako bi Vulina mogao zamijeniti veleposlanik te zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Marko Đurić.

“Možda sam i planirao smijeniti ga, a sad ga ne mogu smijeniti. Izmišljaju ili je bio neko od njih u nekom veleposlanstvu pa su im rekli kako moraju mene rušiti, pa kao dogodit će se i to”, rekao je Vučić te dodao kako mu je to samo produžilo mandat.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih “malignih” aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika.

Srbijanski predsjednik kazao je kako bi izbori u Srbiji, koje zahtjeva proeuropska oporba mogli biti raspisani do 31. prosinca kako bi se održali 4. ožujka 2024. godine ili tjedan ranije.

“Spreman sam u skladu s onim što su oni napisali održati izbore do ožujka”, rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Predstavnici proeuropske oporbe, koja mjesecima organizira prosvjede diljem Srbije predali su prošlog tjedna zahtjev u kojem od Vučića traže raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine.

Prosvjedi u Beogradu i desecima gradova diljem Srbije započeli su nakon masovnih ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela nadomak Beograda, a na poziv oporbe na ulice su izlazili deseci tisuća ljudi, nezadovoljni reagiranjem države nakon te dvije tragedije.

Sudionici prosvjeda također zahtijevaju i ostavke ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Organizatori prosvjeda traže smjenu uprave državnog regulatora za elektroničke medije (REM), oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema privatnim provladinim televizijama koje u svojim programima potiču nemoral i nasilje, ukidanje ‘reality’ programa na tim televizijama, te gašenje tiskanih medija za koje navode da promoviraju jezik mržnje i nasilja.

Najnovije objave