Utorak, 16 Aprila, 2024

Konaković optužio Komšića da lobira da EU ne otvori pregovore sa BiH. Komšić ga dematovao

Najčitanije objave

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je govorio večeras na tribini ove stranke koja je održana u Novom Gradu. Tom prilikom je govorio o sastanku koji je održan u Predsjedništvu BiH, a na kojem je, kako tvrdi, Željko Komšić tražio da ne budu otvoreni pregovori sa BiH.
Tribina Naroda i pravde je održana 25. januara 2024. u Novom Gradu u Sarajevu, prethodila je radna sjednica Skupštine Naroda i Pravde Novi Grad.

Predsjedavajući Općinskog odbora Naroda i pravde Novi Grad i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović prisutnima se obratio kao domaćin tribine podsjetivši da ideja Naroda i pravde egzistira već šest godina te da je Narod i pravda u tih šest godina izrasla u stranku koja od lokalnog do državnog nivoa uspješno upravlja važnim političkim procesima i čiji kadrovi stoje na čelu najvažnijih institucija.

Predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da je najbolji pokazatelj razlika u politikama odgovor SDA i DF-a da odbiju poziv da dođu na razgovor.

“Želim vas podsjetiti da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bili spremni otići u Neum iako smo znali da je to politički rizik. Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita. Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strana da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH. To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore”, kazao je Konaković poručivši da bi i “SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu”.

Osvrćući se na stanje u Kantonu Sarajevu, rekao je da je stub promjena u ovom kantonu Narod i pravda te da je već niz stvari koje su prije samo nekoliko godina bile nezamislive danas očekivane i normalne.

“Porodiljna naknada danas je u Sarajevu 1.200 KM, imenovani zvaničnici danas prijavljuju svoju imovinu, svaku promjenu koja nastane. Normalno je da djeca imaju subvenciju za vrtiće, postalo je normalno da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike, postalo je normalno da su riješene liste čekanja za dodjelu stanova šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca. I sve to se dešava u vrijeme finansijskog udara koji je utjecao na smanjenje prihoda od oko 100 miliona KM. I sve ovo je normalno u Sarajevu i samo u Sarajevu jer ovdje NiP lideriše procese”, kazao je Konaković.

Kada je u pitanju federalni nivo Konaković je kazao da je stanje deset puta gore nego se i moglo zamisliti, a posebno velika šteta je, kako kaže, napravljena u Javnom preduzeću Autoceste FBiH i Elektroprivredi BiH. Stanje nije najbolje ni u BH Telekomu i o tome će se, najavio je Konaković, govoriti naredne sedmice.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić demantovao je navode šefa diplomatije BiH Elmedina Konakovića koji tvrdi da je Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Markom Rutteom tražio da BiH ne otvori pregovore.
“To je laž i izgleda jedino sredstvo koje mu je preostalo. Ipak, previše je svjedoka sa tog sastanka za tako providnu laž. Ali, to je tako dječija laž, ili još gore, bolesna laž!”, poručio je Komšić kratko u odgovoru koji je stigao nedugo nakon saopćenja Naroda i pravde.

Najnovije objave