Utorak, 5 Marta, 2024

Ko su skriveni financijeri Vučića? Beograd će biti izgubljen, a razina zabrinutosti je jasno vidljiva iz “snimke seksa”…

Najčitanije objave

Žarko Korać, član Vlade ubijenog Zorana Đinđića i profesor iz Beograda, je gostovao u emisiji Newsroom na N1 televiziji kod novinara Domagoja Novokmeta. Tamo je analizirao nadolazeće izbore u Srbiji.

Korać je primijetio sve veću prljavštinu u kampanji. “Ono što (srpski predsjednik, Aleksandar) Vučić radi nije u skladu s Ustavom. On više nije predsjednik svoje stranke, pa se postavlja pitanje zašto sudjeluje u kampanji stranke kojom ne upravlja. Radi nešto što do sada nije činio – dijeli novac, dajući oko 100 eura svakom srednjoškolcu, umirovljenicima 170 eura, i socijalnim slučajevima 90 eura. No, nije jasno kako to čini jer više nije premijer”, izjavio je.

Dodao je da kampanju čini prljavijom Vučićeva osobna retorika. “Napada pojedince na osobnoj razini. Za jednog suca koji je kritizirao njega tvrdi da nikada nije pomogao djetetu, što bi mogao znati samo ako ga prate državne sigurnosne službe. Također, za jednog oporbenjaka tvrdi da radi prljave stvari, što ne smije reći kao predsjednik, a sljedeći dan isti oporbenjak dobije anonimnu snimku svog privatnog života s, pretpostavlja se, vlastitom suprugom”, istaknuo je.

Korać smatra da ovo pokazuje Vučićevu zabrinutost. “Ulazi u izbore u političkoj defenzivi. U pogledu vanjske politike napravio je veliku grešku jer posljednje što EU želi jest sukob na Kosovu. Vučić je bio svjestan situacije i terorističkog čina. Pokušava pobijediti na ovim izborima i poslati Zapadu poruku: ‘Možda me ne volite, ali sam jedini s kim možete pregovarati'”, zaključio je.

Tvrdi se da je vjerojatno da će Vučić izgubiti podršku Beograda. “Vučić čini sve što može – dijeli novac, koristi najniže oblike vrijeđanja za kritičare, izgleda izgubljen i uplašen od mogućnosti gubitka ovih izbora. Zašto je tako čvrsto vezan uz vlast, kao psihologu, to mi nije jasno”, primijetio je.

Korać dodaje da Vučić dominira političkom pozornicom u Srbiji. “Svi koji se protive njemu odmah su prikazani kao protivnici Srbije. Predstavlja izbore pred građanima Srbije kao izbor između njega ili nekoga tko će uništiti zemlju”, izjavio je.

“Ono što kampanju čini prljavijom jest to da Vučić prelazi na osobne napade. Za jednog suca koji je kritičan prema njemu kaže da nikada nije niti jednim SMS-om pomagao jednom djetetu. On to može znati samo ako države sigurnosne službe prate ljude. Za jednog oporbenjaka je rekao da takve prljave stvari radi da on to kao predsjednik ne smije reći, da bi taj oporbenjak sutradan dobio anonimnu snimku svog seksa s, pretpostavlja se, vlastitom ženom”, dodao je.

“Primijetili ste da se gradi autocesta, ali nikada nije transparentno objavljeno koliko Srbija duguje Kini. Sve su to dogovori s Kinom koji se odvijaju bez natječaja, jer nismo članica EU-a pa nismo obvezni provoditi natječaje. Nedavno je Vučić bio u Kini i ponosno isticao kako su osigurani veliki zajmovi. Dakle, financira ga Kina”, istaknuo je.

Nadalje, upozorava da će ovo dodatno dijeljenje novca građanima dovesti do velike financijske rupe. “Ko još dijeli novac učenicima? Malo ko u Srbiji je svjestan da imamo jednu od najvećih inflacija u Europi, čak veću od Ukrajine koja se nalazi u ratu”, naglasio je Korać.

Najnovije objave