Utorak, 16 Jula, 2024

Knjiga ‘Život s crnim psom’: Važno je da se čuje krik žrtve nasilja

Najčitanije objave

Knjiga “Život s crnim psom” autorice Sandre Pašić priča istinitu i potresnu priču o ženi koja se vraća u djetinjstvo i govori o svim oblicima nasilja koje je kao dijete proživjela.

– Knjiga govori o seksualnom, emotivnom, fizičkom i ekonomskom zlostavljanju jedne djevojčice – kazala je u izjavi za Fenu Edisa Demić, predsjednica Udruge za edukaciju i razvoj “Dignitet” uoči predstavljanja knjige u Mostaru.

Jako je važno, navela je, da se čuje krik žrtve.

– Svi mi često čujemo pojačanu glazbu u okruženju pa nazovemo policiju jer nas glazba uznemirava, ali kada čujemo nasilje obično prešutimo jer društvo na nasilje, nažalost, gleda kao na privatnu stvar – dodala je Demić.

Istaknula je kako je cilj promocije javnosti reći da nasilje nije privatna stvar i da je to nešto što se tiče svih odgovornih građana, upozorivši kako svatko ima ljudsku obvezu prijaviti nasilje, a posebno kada se tiče ranjivih kategorija, kao što su djeca.

Demić je također podsjetila kako Udruga već dugo vremena radi na prevenciji nasilja nad djecom, posebno kroz projekt “Odrastanje u sigurnom okruženju” i naglasila da knjiga Sandre Pašić govori o svemu, samo ne o sigurnom odrastanju.

Aida Kajan, potpredsjednica Udruge za edukaciju i razvoj “Dignitet” istaknula je kako je jedan od glavnih ciljeva promocije podići svijest javnosti u borbi protiv nasilja.

Ocijenila je kako u ovakvim slučajevima individualno nitko ne može djelovati, no važno je udružiti se i djelovati zajedno.

Knjiga govori o disfunkcionalnoj obitelji i patnji jedne djevojčice, a pisana je kroz poglede sada odrasle žene. Njegujući obitelj kao osnovnu stanicu društva, kroz ovu knjigu prepoznata je važnost posvećenosti obitelji koja je danas, kako kaže, dobrim dijelom disfunkcionalna.

– Knjiga je motivacija, upozorenje i poruka da se glasno čuje glas žrtve, da ne budemo pasivni promatrači nasilja, da svjesno i odgovorno pristupamo nasilju i zbog toga smo večeras okupljeni, kako bismo glasno govorili, apelirali i zajedno stali u kraj nasilju nad djecom i mladim osobama – naglasila je Kajan.

Pritom je istaknula kako je značajno, ako čujemo buku unutar stana, prijaviti je, ali da je jednako važno da se odvaže prijaviti nasilje i oni koji ga proživljavaju, pa bile to majke, kćerke ili očevi.

Promociju knjige “Život s crnim psom” autorice Sandre Pašić organizirali su Book star klub i Udruga za edukaciju i razvoj “Dignitet”. Kroz svoj rad Udruga štiti i bori se za ljudska i dječja prava, unapređuje edukaciju i razvoj djeteta, ali i mladih i odraslih osoba. Usmjerena je na unapređenje mentalnog zdravlja svakog pojedinca i grupe, a posebno u vrijeme pandemije koja za sobom ostavlja brojne poteškoće i probleme.

Najnovije objave