Utorak, 16 Jula, 2024

Kinezi žele finansirati i graditi prometnu infrastrukturu u BiH

Najčitanije objave

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima kineske kompanije PowerChina koji su izrazili veliku zainteresiranost i spremnost da učestvuju u projektu izgradnje dijela autoceste Glamočani – Mrkonjić Grad – Mliništa.

Riječ je o autocesti koja ide od Glamoča prema Splitu a koja se preko Okučana povezuje sa Mađarskom.

Kompanija PowerChina, koju je na ovom sastanku predvodio Liu Zhidong, glavni predstavnik ove kompanije u BiH, zainteresirana da u tom projektu pruži cijeli niz usluga od investiranja i finansiranja, planiranja i projektiranja, izgradnje, proizvodnje opreme do upravljanja radovima, prije svega kroz Republiku Srpsku, ali i Federaciju BiH.

Mitrović je iskazao spremnost Ministarstva i njega lično da, u skladu sa svojim ingerencijama, pomogne ovoj kineskoj kompaniji da ostvari kontakte sa predstavnicima Republike Srpske. Stoga je dogovoreno da se u narednom periodu organizira sastanak sa predstavnicima Republike Srpske, kineske kompanije PowerChina i Ministarstva komunikacija i prometa BiH na kojem bi se izložili detalji i uvjeti u vezi sa ovim projektom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Najnovije objave