Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Kina upozorila SAD da prestanu se miješati u Zimske olimpijske igre

Najčitanije objave

Kina je danas upozorila Sjedinjene Države da prestanu se miješati u Zimske olimpijske igre koje počinju za sedam dana u Pekingu.

Kao prvi grad koji je ugostio i Zimske i Ljetne igre, Peking se nadao da će sportski spektakl sljedeće sedmice pretvoriti u trijumf moći.

Međutim, početak je malo pomućen diplomatskim bojkotom pod vodstvom SAD-a zbog situacije sa ljudskim pravima u Kini, posebno njenom politikom prema Ujgurima, muslimanskoj manjini u regiji Xinjiang, a koju je Washington nazvao genocidom.

Najviši kineski diplomat Wang Yi razgovarao je sa svojim američkim kolegom državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova u četvrtak, prenosi AFP.

– Trenutno je najvažniji prioritet da se SAD prestanu miješati u Zimske olimpijske igre u Pekingu – rekao je Wang.

Američka vlada i zastupnici u pet zapadnih zemalja proglasili su genocidom kinesko postupanje prema Ujgurima u regiji Xinjiang, a francuska nacionalna skupština je to posljednja učinila ovog mjeseca.

Borci za ljudska prava optužili su Međunarodni olimpijski komitet da zatvara oči pred, kako kažu, mnoštvom zlostavljanja u Kini, uključujući Tibet i njeno kontinuirano suzbijanje slobode izražavanja u Hong Kongu.

Peking je više puta kritikovao ono što je nazvao “politizacijom” sporta, a Međunarodni olimpijski odbor uputio je slične pozive da se sport odvoji od trenutnih dešavanja u svijetu.

Najnovije objave