Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Kapidžić: Još nemamo kompletne informacije o dešavanju u Ukrajini

Najčitanije objave

Iako su oružane snage Rusije prije dva dana napale vojne objekte i gradove u Ukrajini i iskrcale vojsku na njezine južne obale, i to sve odobrio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, on i dalje ovu invaziju naziva ‘specijalnom vojnom operacijom na istoku’, opet je teško reći bilo šta s obzirom da je sukob u svojoj nekoj početnoj fazi, kazao je u izjavi za Fenu profesor na Fakultetu politčkin nauka Univerziteta u Sarajevu iz oblasti komparativne politike Damir Kapidžić.

– Ono što sada već vidimo jeste da ne postoji jedinstven tabor unutar BiH po pitanju invazije. Neki je nazivaju invazijom, neki ograničenom vojnom akcijom, dok drugi nazivaju pravim imenom. I smatram da je to najjasniji pokazatelj da će se unutar BiH još raspravljati oko toga kako nazvati “ovo”, a onda kakav stav zauzeti – istakao je Kapidžić.

Kada je riječ o podijeljenom mišljenju čak i političara iz bivše Jugoslavije, Kapidžić ističe da ima pojedinaca koji se ne slažu u principu o tome, ali o svemu je još uvijek rano govoriti o tome.

– Mi nemamo ni kompletne informacije o tome šta se sve dešava u Ukrajini, koliko će to imati odraz na odnose i Ukrajine i Evrope, i Rusije i Evrope. Mi ne znamo do kada će Ukrajinska vlada moći opstati, to su sve stvari o kojima je još uvijek prerano govoriti – dodao je Kapidžić.

Najnovije objave