Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Kako smanjiti valunge u menopauzi?

Najčitanije objave

Sigurni ste da ste jedna od 1,3 miliona žena koje ulaze u menopauzu svake godine?

Na sred ste ulice, osjećate kako lice počinje da vam gori, znoj izbija, a srce lupa. Valung vas je uhvatio, i čini se da nemate kontrolu. Iako znate da ste jedna od 1,3 miliona žena koje ulaze u menopauzu svake godine, to nije nikakva utjeha. Valung ne pita koje je doba dana, godišnje doba ili šta trenutno radite. Bez obzira da li ste u prepunoj čekaonici, na poslu ili za volanom, valung će vas uhvatiti nespremne. Obično osjećate nemir prije nego što valung počne, ali naučiti kako da ga predvidite zahtjeva vrijeme. Ovo je iznenadni napad vrućine, počinje u licu, a zatim se širi po cijelom tijelu. Koža postaje vrela i crvena, znoj se izliva, srce ubrzava, a usne postaju suhe i osetljive. Valung traje obično od 30 sekundi do 5 minuta maksimalno. Nakon toga, možda ćete se osjećati hladno, kao kada vam temperatura tijela naglo opada ili raste tokom prehlade. Valunzi u menopauzi nisu samo prolazna neprijatnost, već mnoge žene iscrpljuju, čine negativnim ili anksioznim. Prvi put kada ih dožive, žene se često nadaju se da će biti rijetki ili da se neće ponavljati. Nažalost, većina njih nije u pravu. Valunzi mogu doći u talasima, i njihova učestalost varira. Mogu se pojaviti bilo gde, bilo kada, čak i tokom sna. Većina žena doživljava valunge, čak tri od četiri žene u menopauzi. Kod trećine su blagi, dok ostale imaju umjereno snažne valunge, a 9% žena pati od najtežeg oblika. Valunzi obično traju samo tokom prvih šest mjeseci do dvije godine menopauze, a najjači su u periodu kada žena ima svoju poslednju menstruaciju. Nažalost, istraživanja pokazuju da čak 10 posto žena može doživjeti ove napade tokom dugih perioda koji traju i pet godina. Mehanizam valunga svodi se na sljedeće: pad hormona utiče na hipotalamus, dio mozga koji reguliše tjelesnu temperaturu. Hipotalamus tada “šalje” nesrazmjerno visoke signale, što izaziva valunge. Signali koje mi šaljemo hipotalamusu takođe mogu biti okidači za ove toplotne napade.

Istraživanja pokazuju da smanjenje tjelesne težine za samo 10% može znatno smanjiti učestalost valunga. Više tjelesne masti otežava tijelu da se ohladi. Pušačice imaju veći rizik od doživljavanja valunga ili njihovog ozbiljnijeg oblika. Pušenje direktno utiče na valunge, iako naučnici još nisu u potpunosti razumjeli mehanizam. Ljuta hrana povećava tjelesnu temperaturu i dodatno zbunjuje hipotalamus, prirodni termostat. Žene koje ne mogu da odole začinjenoj hrani su podložnije čestim valunzima. Sve što povećava temperaturu tijela može izazvati nepoželjne valunge. Pokušajte pronaći načine za opuštanje i naučite tehnike relaksacije.

Kako smanjiti valunge nauka još nije pronašla potpuno rješenje. Ipak, postoje lijekovi, prirodni tretmani i čajevi koji mogu pomoći u smanjenju valunga tokom menopauze. U smanjenju valunga pomažu hormonalne terapije, kombinaciju estrogena i progesterona, biljni preparati i to soja koja je bogata izoflavonima, koji se vezuju za estrogenske receptore i može pomoći u smanjenju valunga. Nivo vitamina u tijelu utiče na sve metaboličke procese, uključujući menopauzu i valunge. Nedostatak vitamina D može pojačati valunge, dok ih vitamin B12 i vitamin E mogu smanjiti. Suplementi definitivno mogu pomoći u smanjenju valunga tokom menopauze, ali je važno konsultovati se sa ljekarom kako biste izabrali optimalnu dozu vitamina.

Najnovije objave