Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Jasna Đuričić proglašena najboljom evropskom glumicom zbog uloge u filmu “Quo vadis, Aida?”

Najčitanije objave

Film “Quo vadis, Aida?” takmiči za najbolji “Evropski film 2021”, rediteljica Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolji scenario, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu. Nagrade se dodjeljuju večeras u Berlinu.

Jasmila Žbanić već je proglašena je najboljom rediteljicom u kategoriji “Evropski reditelj 2021” za “Quo vadis, Aida?”.

Uloga Aide u filmu “Quo vadis, Aida?” smatra se jednom od najmoćnijih uloga.

– Ovo je moćna gluma, kompleksna. Nakon strahota koje Aida vidi u UN-ovoj bazi kada joj otrgnu porodicu, ona se godinama kasnije vraća u svoj rodni grad i nastavlja raditi kao nastavnica sa budućim generacijama, da nikada ne zaborave – ovim riječima opisana je uloga Aide koju je maestralno odglumila Jasna Đuričić, prenosi Avaz.

Jasna Đuričić zajedno s rediteljicom Jasmilom Žbanić prati dodjelu nagrada u Sarajevu.

– Hvala svima, velika mi je čast. Sada imam dokaz da sam evropska glumica. Znate kada živite na Balkanu, ne čini vam se uvijek tako. Hvala Akademiji, članovima Akademije… Želim prvo zahvaliti ekipi filma. Ljudi, vi ste najbolja ekipa na svijetu! Uvijek ćete mi ostati u srcu. Naravno, želim se zahvaliti svojoj porodici, svojoj djeci, suprugu Borisu (Isaković, op.a.), oni su moja snaga, moja moć. Želim zahvaliti Jasmili i Damiru. Moji dragi prijatelji, hvala vam puno. Dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što mislim i osjećam o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se niko drugi nije usudio. Ova je nagrada posvećena svim žrtvama i svim majkama – poručila je Đuričić.

Sa Đuričić u konkurenciji su bile i glumice Seidi Harla za “Odjeljenje broj 6”, Keri Maligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Rinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agate Rusel u “Titanu”.

Najnovije objave