Utorak, 25 Juna, 2024

Janša: EU je spremna na ruska “iznenađenja”

Najčitanije objave

Čelnici Evropske unije razmotrit će u četvrtak kakve bi ekonomske sankcije mogli uvesti Rusiji ukoliko Moskva pokrene novi napad na Ukrajinu, izjavio je slovenski premijer Janez Janša, upozoravajući da je blok spreman na ruska “iznenađenja”.

Ukrajina je trenutno glavna žarišna tačka između Rusije i Zapada. Sjedinjene Države tvrde da je Rusija nagomilala više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, moguće i u pripremi za invaziju, Moskva tvrdi da je ta akcija čisto defanzivna i optužuje Kijev i Zapad za provokativno ponašanje.

– Zabrinut sam tolikom koncentracijom vojnih snaga, posebno na ukrajinskoj granici s Rusijom – izjavio je Janša, čija je zemlja trenutno obavlja rotirajuću funkciju predsjedavajućeg EU.

– I stoga nema nikakve sumnje da Rusija koristi vojnu silu kao sredstvo pritiska, a mi smo spremni da izbjegnemo onu vrstu iznenađenja na kakvu smo naišli tokom okupacije Krima – kazao je Janša, misleći na rusko osvajanje ukrajinskog poluotoka u 2014.

Otada je EU, skupa sa Sjedinjenim Državama, uvela ekonomske sankcije Rusiji usmjerene na energetski, bankovni i vojni sektor.

Janša je odbio pružiti detalje o tome kakve su nove sankcije moguće, ali je kazao da je sankcioniranje plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke kako bi se spriječilo da postane operativan također opcija.

– Možda dobijemo neke dodatne informacije o tome šta će biti konačna odluka o Sjevernom toku 2 – kazao je slovenski čelnik dok je dolazio na današnji samit, prenosi Reuters.

Najnovije objave