Utorak, 16 Aprila, 2024

Jača politički pritisak na Bidena da napadne Iran

Najčitanije objave

Nedavno ubojstvo trojice američkih vojnika, za koje je odgovornost preuzela skupina Islamski otpor u Iraku, podržana od strane Irana, stavlja politički pritisak na predsjednika Joea Bidena da reagira oštrije, no Biden dosad nije bio sklon izravnom vojnom napadu na Iran iz straha od eskalacije.

CNN-ovi izvori navode da će odgovor SAD-a ovaj put vjerojatno biti snažniji od prethodnih napada u Iraku i Siriji, iako Pentagon i Bijela kuća čuvaju detalje planova.

Iranski saveznici su već napadali američke vojne ciljeve u Iranu i Siriji više od 160 puta od listopada, a nekoliko republikanskih zastupnika je pozvalo na napade unutar Irana kako bi poslali jasnu poruku.

No, izazov za Bidenovu administraciju je kako odgovoriti na ovaj najsmrtonosniji napad na američke snage u regiji od povlačenja iz Afganistana, a istovremeno izbjeći eskalaciju rata. SAD je nedavno izvodio napade na skladišta oružja iranskih saveznika u Iraku i Siriji, ali ti napadi nisu spriječili daljnje napade militanata.

Državni tajnik Antony Blinken je istaknuo da je situacija na Bliskom istoku vrlo opasna i da će američki odgovor biti postupan i dugotrajan.

Mogući odgovori uključuju napade na militante u Iraku i Siriji, ciljanje vodstva regionalnih milicija i čak kibernetičke napade. Američki dužnosnici paze da ne otkriju previše detalja kako bi osveta bila iznenađenje. Ipak, napad unutar Irana je malo vjerojatan.

Iako se Iran smatra odgovornim za podršku militanata, još nema jasnih indicija da je naručio ovaj napad ili želi eskalaciju. Iranska vlada također je negirala svoju umiješanost.

U međuvremenu, Iran nastavlja jačati svoje saveznike u regiji kako bi ostvario utjecaj na Bliskom istoku i pritisak na SAD da se povuče. Situacija ostaje napeta, ali Bidenova administracija teži deeskalaciji kako bi smanjila napetosti.

Najnovije objave