Subota, 2 Marta, 2024

Izložba narodnih nošnji u Tuzli

Najčitanije objave

Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne otvorena je večeras u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzlanskog kantona u okviru manifestacije “Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao evropsko nasljeđe”.

Devet ustanova kulture, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, želi ovom manifestacijom privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, saopćeno je iz BKC-a.

Izložba je jedan od dva programa kojima BKC obilježava Dane evropskog nasljeđa.

– Cilj cjelokupne manifestacije je da igre, običaje, pa samim tim i nošnju prikažemo kao neizostavni dio našeg identiteta – rekao je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik u BKC-u za fundus umjetnina i kulturnu baštinu.

Autorica izložbe je Sanela Čičkušić, zaljubljenica u foklor, stare zanate i umjetnost. Članica je Kulturno-umjetničkog društva Modrački mornari iz Šerića (Živinice), osnivačica i rukovoditeljica sekcije “Žene za tradiciju”.

– Izložba je nazivom usmjerena na narodne nošnje sjeveroistočne Bosne, ali moje kolege koje su dale doprinos u realizaciji izložbe i ja nismo mogli odoljeti da ne prikažemo i narodne nošnje koje imamo u svojim kolekcijama, a odnose se na šire područje Bosne i Hercegovine. Izložili smo kako orginalne predmete gradske i seoske nošnje, tako i replike koje smo radili u radionici sa ‘Ženama za tradiciju’ – rekla je Čičkušić koja zajedno s udruženjem i kulturno-umjetničkim društvom u kojem je aktivna već dugo nesebično doprinosi očuvanju bh. tradicije upravo čuvanjem i izradom narodnih nošnji.

Na izložbi koju su pripremili ona i Elmedin Omerkić iz KUD-a „Modrački mornari“, predstavljeni su originalni primjerci i replike narodne nošnje svih naroda koji na tlu Bosne i Hercegovine žive vijekovima – 33 kompleta te ukupno oko 100 predmeta iz privatnih sehara više kolekcionara.

Na otvaranju izložbe, dvije sevdalinke su izveli sazlija Zamir Hadžiabdić i vokalna solistica Edhija Džinić, koji su također nastupili u narodnoj nošnji.

Otvaranju izložbe su organizovano prisustvovali učenice i učenici Behhram-begove medrese iz Tuzle i učenici United World College Mostar (UWC), koji dolaze iz svih dijelova svijeta, a susret s bh. tradicijom narodnih nošnji je za njih posebno iskustvo.

Izložba će tajati do 13. oktobra.

Drugi događaj u okviru Dana evropskog naslijeđa koji realizuje BKC je stručno-naučno savjetovanje o temi “Igre i običaji sjeveroistočne Bosne“, najavljeno za 13. oktobar.

Istog dana, u Galeriji BKC-a, Specijalna biblioteka Behram-beg će predstaviti izložbu „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića“.

Najnovije objave