Subota, 27 Jula, 2024

Inovacija iz Japana: Kašika koja čini hranu zdravijom

Najčitanije objave

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings kreće s prodajom elektrificirane kašike za koju naučnici tvrde da promiče zdraviju prehranu jer pojačava slane okuse bez dodavanja soli. Predstavljanje tog proizvoda u ponedjeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je prošlogodišnja dobitnica Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu znanost.

Kirin će na internetu prodati samo 200 električnih kašika za cijenu od oko 117 eura te ograničenu količinu u jednoj japanskoj trgovini u junu, no u konačnici se nada prodati milion primjeraka u svijetu u pet godina. Prodaja u inostranstvu kreće iduće godine.

Kirin, firma koja pokušava iz prodaje pića ući i na područje zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno značajna za Japan jer odrasla osoba tamo prosječno dnevno konzumira 10 grama soli, što je dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Prevelika konzumacija soli povezana je s visokim krvnim pritiskom, moždanim udarima i drugim bolestima.

Najnovije objave