Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

INCIDENT U GRČKOJ: Pravoslavni svećenik napao papu Franju, policija BRZO INTERVENISALA

Najčitanije objave

Papa Franjo stigao je u Grčku kod tamošnjeg poglavara Pravoslavne crkve, Jeronima II. tražiti oprost za nedjela iz 1204. kad su u križarskim ratovima, umjesto Egipta, pali Zadar i Carigrad.
Papa Franjo je u subotu posjetio Grčku. U gomili ljudi koja ga je došla vidjeti našao se i jedan pravoslavni svećenik, koji ga je optužbi da je heretik. “Papa, heretiče! Heretiče!”, urlao je svećenik dok su ga policajci rušili na pod i vezali mu ruke lisicama, javlja RTL.

Događalo se to u trenucima kad je papa Franjo, zajedno s poglavarom Grčke pravoslavne crkve, Jeronimom II., obećao da će dvije crkve prevladati stoljetno nepovjerenje i suparništvo.

Naime, papa Franjo zamolio je poglavara Grčke pravoslavne Crkve Jeronima II. za oprost za zločine koje je počinila Katolička Crkva. “Povijest ima svoju težinu i danas imam potrebu zamoliti Boga i braću i sestre za oprost za pogreške koje je počinilo tako mnogo katolika”, rekao je papa tokom posjeta Ateni.

Pravoslavni kršćani smatraju da se te njegove riječi odnose na Četvrti križarski rat 1204. godine. Prvobitni cilj pohoda trebao je biti Egipat. No, žrtvom križara pao je, uz pokolj i pljačku, najprije Zadar pa Carigrad. Rezultat toga rata bilo je osnivanje Latinskoga Carstva u Carigradu. Križari nisu ni stigli u Svetu zemlju jer se oštrica rata okrenula protiv oslabljenoga Bizanta.

Izvinjenje pape Franje nije prva u ime Katoličke Crkve. Papa Ivan Pavao II. zamolio je atenskog nadbiskupa za oprost prvi put prije 20 godina u vezi incidenata 1204. godine.

Najnovije objave