Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Ibrišimbegović: Blizu smo početka izgradnje muzeja Ars Aevi

Najčitanije objave

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica Javne ustanove ‘Gradski muzeji’ Senka Ibrišimbegović obišli su lokaciju na kojoj je planirana izgradnja objekta Muzeja savremene umjetnosti ‘Ars Aevi’.

Direktorica Ibrišimbegović kazala je u izjavi novinarima da je izdata urbanistička saglasnost za izgradnju objekta Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, a slijedi građevinska dozvola za koju je potreban glavni projekt.

– Blizu smo početka izgradnje tog objekta. Nadam se da ćemo glavni projekt izraditi u ovoj godini, uz pomoć italijanske Vlade koja će finansirati cijeli taj projekt. Zajedno sa Italijanskom razvojnom agencijom pripremamo pozivni tender, koji će biti objavljen najkasnije do kraja marta. Moći će se prijaviti arhitektonski biroi, koji budu zainteresirani za izradu glavnog projekta i ispunjavaju sve uvjete – naglasila je.

Za ovu godinu najavljuje svu potrebnu dokumentacije, da bi potom bio izabran izvođač za izgradnju objekta. U vrijeme izrade glavnog projekta radila bi se, kaže, i promotivna kampanja odnosno pozivali partneri koji bi bili zainteresirani za finansiranje izgradnje.

Podsjeća da je osnivač projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, a priča o izgradnji tog muzeja aktuelna je dugo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović kaže da je urbanističku suglasnost izdala ta općina, a nada se da će se u ovoj kalendarskoj godini krenuti i s izgradnjom tog objekta. Općina Novo Sarajevo maksimalno će se, kaže, angažirati da bude što prije završene sve aktivnosti, koje su u njihovoj nadležnosti.

Gradonačelnica Karić ponosna je na to što, kako je kazala, Grad Sarajevo konačno ima konkretne korake za izgradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti. Takav objekt dodatno će, kaže, krasiti i obogatiti sadržaje glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kantonalni premijer Forto naglašava da je za taj prostor planirano da bude muzejska četvrt u Sarajevu, sa kulturnim i naučnim sadržajima, a i vanjski sadržaji uklapat će se u sve to.

Zgrada Muzeja savremene umjetnosti ‘Ars Aevi’ planirana je kao longitudinalni pravougaoni objekt, a bit će smještena na potezu između zgrada UN-a i Historijskog muzeja BiH u Sarajevu. Zamišljen je kao multifunkcionalan objekt, a u parku će biti izložene skulpture. U blizini je i zgrada Zemaljskog muzeja BiH te je tako nastala i ideja o muzejskoj četvrti. Ideja je i da međuprostor bude otvoren za dešavanja razne vrste poput umjetničkih instalacija ili događaja na otvorenom, služit će i za druženja, a zajedno sa Vilsonovim šetalištem činit će novi park u gradu, javlja Fena.

Najnovije objave