Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Hrvatska politika u BiH zaglavljena između sjećanja i zaborava. Kako pobogu može biti “takozvana Republika BiH” kada ste i sami glasali za nju?

Najčitanije objave

Nedavno, na planini Vlašić, postavljena je najveća zastava s ljiljanima kao simbol narodno-oslobodilačke borbe u krvavom ratu 1992 – 1995. Ovom događaju koje je privuklo pažnju javnosti prisustvovali su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović. No, umjesto da se slavi ovaj simbol otpora i zajedništva, mediji povezani s Draganom Čovićem, takozvanim liderom bh. Hrvata, nisu birali riječi kako bi izvrijeđali ovaj događaj. Ova kontroverza izazvala je burne reakcije i otvorila pitanja o nedosljednosti hrvatske politike unutar Bosne i Hercegovine zadnjih 20 godina.

Jedan od ključnih aspekata ove nedosljednosti je termin koji su koristili Čovićevi mediji “takozvana Republika Bosna i Hercegovina”, a koji i sam Čović često koristi u političkim diskusijama. No, valja se prisjetiti da su Hrvati, zajedno s Bošnjacima, na referendumu izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine. Tada su stali uz Bošnjake i zajedno podigli zastavu Republike Bosne i Hercegovine ispred sjedišta UN-a, što je bila snažna gesta podrške za suverenitet ove zemlje.

Stoga, koristiti termin “takozvana Republika Bosna i Hercegovina” predstavlja nedosljednost u politici, posebno ako se uzme u obzir povijesna podrška neovisnosti BiH od strane Hrvata. Ovaj paradoks može dovesti do pitanja o stvarnim motivima političkih aktera u BiH, uključujući i one koji sebe nazivaju predstavnicima Hrvata.

Osim toga, nedosljednost se ogleda i u promjeni stajališta prema političkim akterima. Dok su nekadašnje paravojne formacije Karadžića i Dodika bile označavane kao agresori, danas su isti ti ljudi postali najvjerniji politički saveznici. Ova promjena stajališta ostavlja gorak okus u ustima i potkopava povjerenje u hrvatske političke predstavnike u BiH.

Nedosljednost hrvatske politike u Bosni i Hercegovini nije samo pitanje retorike. Ona ima ozbiljne posljedice na stabilnost i suživot u ovoj zemlji. Kako bismo pomogli izgradnji održivog mira i prosperiteta u BiH, važno je da politički akteri budu dosljedni svojim principima i podrže suverenitet ove zemlje.

U zaključku, vrijeme je da se politički predstavnici Hrvata u Bosni i Hercegovini prisjete svoje povijesne podrške neovisnosti ove zemlje i prestanu koristiti neprikladne termine poput “takozvana Republika Bosna i Hercegovina.” Nedosljednost u politici ne koristi ni jednom narodu u BiH, a jedinstvo i suradnja su ključni za bolju budućnost ove predivne zemlje.

(Infodan.ba)

Najnovije objave