Subota, 2 Marta, 2024

Hrvati i Bugari “razvalili” Vučića na Evropskom parlamentu

Najčitanije objave

Više hrvatskih eurozastupnika pozvalo je tokom rasprave u Evropskom parlamentu o situaciji na sjeveru Kosova na uvođenje mjera protiv Srbije zbog napada srpskog paravojnog odreda na kosovsku policiju.

Ladislav Ilčić (Hrvatski suverenisti/ECR) kazao je kako zadnji događaji pokazuju da je Srbija “glavni uzrok nestabilnosti na Kosovu”.

“Na isti način prije 30 godina napadom srpskih militanata na hrvatsku policiju započela je srpska agresija na hrvatsku i zato nipošto ne smijemo omalovažiti događaje na Kosovu”, kazao je.

Istaknuo je i kako bi Vučić Zajednicu srpskih općina na Kosovu koristio samo za dodatno destabiliziranje Kosova.

“Zato sada nikakva srpska politička autonomija nije moguća. Vučića nije briga za dobre odnose Albanaca i Srba na Kosovu. Želi držati Kosovo slabim i nestabilnim i tako održati nadu da će ga jednog dana vojno vratiti Srbiji”, dodao je, istaknuvši kako EU treba “jasno i čvrsto reći ne takvoj srpskoj politici”.

Angel Dzhambazki, bugarski konzervativac, poručio je kako Vučić slijedi politiku Vladimira Putina i ponavlja na Kosovu obrazac koji je 1990-ih korišten u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Ništa se neće promijeniti u ponašanju Srbije. To je obrazac koji prate svi srpski predsjednici. Trebamo podržati Kosovo i teritorijalni integritet protiv srpskih provokacija”, kazao je.

No, bilo je i glasova koji su pozivali “sve strane da deeskaliraju situaciju”, kako je kazao Pascual Navarro Rios, državni sekretar za EU Španije, koja trenutno predsjedave Evropskom unijom, a jedna je od pet država EU koje nisu priznale Kosovo.

Najnovije objave