Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

HAOS u Crnoj Gori: Vlada pred padom, premijer Krivokapić povukao očajnički potez

Najčitanije objave

Vlada Crne Gore nalazi se pred padom jer je izgubila većinu u Skupštini. Zbog promijenjenih okolnosti predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sazvao je tri izvanredne sjednice parlamenta.

Kako pišu podgoričke Vijesti, Bečić je naveo da se izvanredno zasjedanje saziva na zahtjev predsjednika države, Vlade ili najmanje trećine zastupnika. Prva sjednica će se, na zahtjev Vlade, održati 3. februara s dvije tačke dnevnog reda – prijedlogom za razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i prijedlogom za izbor novog vicepremijera.

Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore
Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore.

Za tu funkciju premijer Zdravko Krivokapić predložio je ministra financija i socijalne skrbi Milojka Spasića. Druga sjednica, na zahtjev Vlade, održat će se 4.februara u 10 sati, a na dnevnom redu bit će jedna točka – prijedlog odluke o skraćenju mandata Skupštine, napisao je Bečić na Twitteru.

Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore – potvrdio je na društvenim mrežama premijer Crne Gore Krivokapić.

Abazović promijenio stranu

‘Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrješenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili „avangardni“ hazarderi’, naveo je Krivokapić. Međutim, izvjesno je da za te prijedoge vlada nema većinu.

Treća sjednica zakazana je za isti dan, ali u 11 sati, a na dnevnom redu bit će dvije tačke – prijedlog glasanja o nepovjerenju Vladi i prijedlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Koalicija stranaka iz koalicije Crno na bijelo potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića promijenila je stranu i odlučila napustiti savez s prosrpskim strankama s kojima je formirala vladu kako bi s vlasti svrgnula Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića koja je Crnom Gorom neprekidno vladala od raspada Jugoslavije.

Međutim ta vlada iz interesa sklopljena uz pomoć Srpske pravoslavne crkve od samog početka je bila nefunkcionalna i posvađana između sebe. Jedino ih je na okupu držao antagonizam prema Đukanoviću.

Prema pisanju medija čini se da je sada sklopljen dogovor oko formiranja manjinske vlade koju bi činio blok stranaka vezanih uz Abazovića te stranke nacionalnih manjina te neke druge manje opcije. Takvu vladu bi navodno trebala podržati Đukanovićeva stranka. Promjena strane izazvala je bijes među prosrpski orjentiranih strankama. U Podgorici se čak i prosvjedovala, a govori se i o izdaji volja birača. Treba naglasiti da premijer Zdravko Krivokapić već ranije izgubio podršku koalicije koja ga je dovela na vlast posebno Demokratskog fronta, najsnažnijeg bloka stranaka koji sačinjavaju vlast.

Mandić traži ostavke

Šef Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je Krivokapića i Abazovića da podnesu ostavke i da se prepusti konstituentima parlamentarne većine da pokušaju da nađu rješenje za političku krizu u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Mandić je istakao da je najvažnija inicijativa koju je Vlada danas uputila da se skrati mandat parlamentu.

‘Legitimno je da premijer osnuje stranku i sudjeluje na izborima, ali nije da priprema izbore. a da nije stvorio uvjete za to’, naglasio je Mandić.

Krivokapićeve poteze komentirali su i iz stranke Dritana Abazovića.

‘Nakon što je optužio za izdaju sve one koji traže njegovu ostavku, premijer je protivustavno predložio skraćenje mandata Skupštine. Također, u jednom danu naziva izdajnicima one koji glasaju sa opozicijom za njegovu smjenu, a onda, znajući da nema dovoljno glasova, traži od opozicije pomoć u glasanju za smjenu potpredsjednika Vlade Abazovića’, poručili su iz Građanskog pokreta URA.

Najnovije objave