Subota, 2 Marta, 2024

Hamas prijeti pogubljenjem talaca zbog izraelskih zračnih napada

Najčitanije objave

Islamistički militantni pokret Hamas zaprijetio je pogubljenjem jednog izraelskog zarobljenika svaki put kada Izrael bombardira palestinsku kuću bez upozorenja, dok je Izrael pozvao neviđenih 300.000 rezervista i uveo blokadu pojasa Gaze, izazivajući strah da planira kopneni napad, prenosi Reuters.

Nasilje, koje je odnijelo više od 1.500 života, potaknulo je međunarodne izjave podrške Izraelu nakon razornog napada Hamasa tokom vikenda, te pozive na prekid borbi i zaštitu civila.

Izraelski TV kanali objavili su da se broj poginulih u napadu Hamasa popeo na 900 Izraelaca, uz najmanje 2.600 povrijeđenih, te desetine zarobljenih. Među izraelskim mrtvima bilo je 260 uglavnom mladih ljudi ubijenih na pustinjskom muzičkom festivalu, gdje su neki oteti kao taoci.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je osvetu u vatrenom govoru optužujući Hamas koji podržava Iran za pogubljenje vezane djece i druge zločine.

– Ovaj podli neprijatelj je želio rat i rat će dobiti – rekao je.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da je najmanje 687 Palestinaca ubijeno, a 3.726 ranjeno u izraelskim zračnim napadima na blokiranu enklavu od subote. Među napadnutim lokacijama nalaze se stambeni blokovi, džamija i bolnice, a u udarima su uništeni neki putevi i kuće, navode mediji i očevici.

Izrael je također bombardirao sjedište privatne palestinske kompanije Telecommunication Co, što bi moglo utjecati na usluge fiksne telefonije, interneta i mobilne telefonije.

Udari su nastavljeni u ponedjeljak noću. Izraelska vojska je saopćila da je pogodila ciljeve u Pojasu Gaze s mora i zraka, uključujući skladište oružja za koje je rekla da pripada Islamskom džihadu i Hamasove ciljeve duž obalne linije Gaze.

Glasnogovornik Hamasa Abu Ubaida je u ponedjeljak zaprijetio da će ubijati Izraelce među desetinama zarobljenih nakon iznenadnog napada u subotu ujutro. Rekao je da će Hamas pogubiti izraelskog zarobljenika za svako izraelsko bombardovanje civilne kuće bez upozorenja i prenositi pogubljenje.

Najnovije objave