Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Gdje izbjegavati povezivanje na wi-fi

Najčitanije objave

Sigurno ste se barem jednom povezali na internet u tržnom centru ili hotelu, ne razmišljajući o tome ugrožava li to vaše privatne podatke.

Bežični internet prisutan je svuda, u gotovo u svim ugostiteljskim objektima. Dok čitate vijesti sa portala i ispijate prvu jutarnju kafu u baru – haker vas možda”posmatra”.Ovakvo spajanje nije bezazleno.

Hoteli mogu biti “opasni”, iako se prijava na Internet čini sigurnom i bezbjednom. Ako mislite da je hotel sa više zvijezdica sigurniji od lokalnog motela – varate se. Hakeri nerijetko prave lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski wi-fi, a uglavnom targetiraju mjesta koja su posjećena i popularna. Onda čekaju da “žrtva upadne u zamku”, tj. da se uloguje.

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima “žrtve”. U tu zamku ne upadaju samo gosti hotela ili šopingholičari, već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu.

Ako planirate da se povežete na internet u obližnjem šoping molu, obratite pažnju na ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, saznajte tačno ime – kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop. Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto važi za unošenje važnih šifri ili pristupanje značajnim profilima na mreži.

Najnovije objave