Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Galić Tirić: Preventivni pregledi za rano otkrivanje raka šansa za preživljenje

Najčitanije objave

Dr. Boženka Galić Tirić, spec. medicine rada i sporta, ocijenila je kako Bosna i Hercegovina nema nijednog nacionalnog plana borbe protiv raka, upozorivši istodobno na porast broja novooboljelih žena od karcinoma dojke, vrata maternice ali i debelog crijeva.

Navodi kako u BiH nema jedinstvenog registra malignih oboljenja.

Po podacima s kojima raspolaže za jednu privatnu polikliniku u Mostaru, na tri tisuće preventivnih sistematskih pregleda otkriveno je 25 karcinoma, među kojima je vodeći bio karcinom dojke, zatim kolorektalni karcinom te karcinom bubrega i pluća.

Inicijativa organizacije “Žena ženi”

Dr. Galić Tirić, koja je u organizaciji “Žena Ženi” jedna od nositeljica inicijative redovitih preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka, odnosno donošenje Nacionalnog plana protiv raka, kaže kako žene trebaju redovito voditi brigu o svom zdravlju i tzv. ženskim bolestima.

– Mi smo u organizaciji ‘Žena Ženi’ pokrenule inicijativu za redovite preventivne preglede za rano otkrivanje karcinomom dojke, vrata maternice, ali i raka debelog crijeva, od kojega također obolijeva velik broj žena, a koji zauzima drugo mjesto prema smrtnosti od karcinoma u razvijenim zemljama – navodi ona.

Napominje kako bi briga o zdravlju žene trebala početi od školske, odnosno adolescentske dobi.

Po njezinim riječima, u našoj zemlji postoje jako dobri screening testovi (probir testovi) koji za ženu osobno, a posebno javno zdravstveni sustav ne košta puno i ne oduzima previše vremena.

– Ti screening testovi su papa test kod ranog otkrivanje raka grlića maternice, mamografija kao probir test za rano otkrivanje raka dojke, a potom test na okultno krvarenje koji je idealan za otkrivanje kolorektalnog karcinoma – objašnjava dr. Galić Tirić.

Moj cilj je, kaže ona, “da probudimo svijest svake žene, ne samo moderne i one koja brine o svom zdravlju te pošaljemo poruku vlastima i cjelokupnom javno zdravstvenom sustavu da se konačno probudi”.

– Strategija prevencije u BiH za maligne bolesti poput raka grlića maternice ili dojke, koje su najučestalije bolesti u BiH, pa i Europi, je potpuno izostala. A protekle dvije godine, covid nas je sve ‘progutao’, odnosno puno smo se bazirali na tu bolest, a jako malo se provodilo preventivnih pregleda – dodaje dr. Galić Tirić.

Mali odazv žena na preventivne besplatne mamografske preglede

Po njezinim navodima, jedine zdravstvene ustanove koje su radile i preventivne preglede su privatne zdravstvene ustanove čije su usluge pacijenti morali plaćati, a cilj je inicijative da ti pregledi budu besplatni bez obzira na materijalni status.

Podsjetila je da je Hercegovačko-neretvanske županija pokrenula preventivni program ranog otkrivanja dojke prije par godina ali da se, po njezinim informacijama, malo žena odazvalo na njih.

– Mislim da je razlog malog odazva žena na preventivne besplatne mamografske preglede, prije svega, neinformiranost te da informacije uslijed pandemije koronavirusa nisu doprle do ženske populacije – naglašava Galić Tirić.

Pohvalila je najavu da bi se u Zapadnohercegovačkoj županiji od 1. travnja trebao, uz preventivne redovite preglede protiv raka dojke, odnosno mamografiju, uvesti i redoviti preventivni pregledi za rano otkrivanje raka grlića maternice i kolorektalni karcinom.

– Na vlastima naše županije (HNŽ) ali i cijele BiH je da to isto sprovedu i pruže šansu za bolje preživljenje – zaključila je dr. Galić Tirić.

(Fena)

Najnovije objave