Petak, 14 Juna, 2024

Evo ga opet! Sve izglednije da će Berlusconi postati naredni predsjednik Italije

Najčitanije objave

Sve je vjerovatnije da će se bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi kandidovati za predsjednika na izborima koji počinju kasnije ovog mjeseca, nakon što su se italijanske stranke desnog centra složile oko njegove kandidature.

Manfred Weber, konzervativni njemački političar koji je na čelu grupe Evropske narodne partije (EPP), također je podržao Berlusconija u subotu.

Panevropski EPP se sastoji od konzervativnih partija i partija desnog centra sa cijelog kontinenta.

– Kao lider Evropske narodne partije, podržavam Berlusconija za predsjednika republike jer je pokazao da ima znanje da obavlja tu funkciju – rekao je Weber za list Corriere della Sera.

U Italiji, poslanici, senatori i predstavnici 20 regiona biraju predsjednika republike, podsjeća dpa.

Za pobjedu je potrebna dvotrećinska većina u prva tri kruga glasanja. U četvrtom, dovoljna je apsolutna većina. Prvo glasanje zakazano je za 24. januar.

Vodeći članovi nekoliko desničarskih stranaka sastali su se u petak navečer u Berlusconijevoj rimskoj vili. Poslanici konzervativne stranke Forca Italia, krajnje desničarske Lega, desničarske Braće Italije i drugih složili su se da je 85-godišnji Berlusconi prava osoba da postane predsjednik.

Najnovije objave