Utorak, 16 Aprila, 2024

EU zvaničnici posjetili Predsjedništvo BiH. Plenković odbio dolazak

Najčitanije objave

Posjetom predsjedavajućem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) ozvaničio se prvi dio posjete zvaničnika Europske unije (EU) našoj zemlji.

U susretu s Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović stigli su predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, i premijer Nizozemske, Marko Rutte.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, iako je prvobitno planirao prisustvovati, nije se pojavio na događaju. Unatoč tome, u svečanom salonu s europskom, bosanskohercegovačkom i nizozemskom zastavom, bila je postavljena i hrvatska zastava.
Vrlo je izgledno da je Plenković na ovaj način izbjegao susret s predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem. Međutim, ovim potezom iskazao je duboko nepoštovanje prema državi Bosni i Hercegovini te njenim institucijama.

„Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade jednako je postupio i prilikom radnih posjeta 2021. i 2023. godine – kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH.

Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup“, saopštio je Plenkovićev ured.

Najnovije objave