Petak, 14 Juna, 2024

EU žali zbog Vučićeve odluke, ali kako stvari stoje najviše će žaliti on i srpski narod

Najčitanije objave

U Bruxellesu traje rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta posvećena ruskoj agresiji na Ukrajinu. Osim lidera EU institucija, zastupnicima se osobno putem video veze obraća i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Osim potpore herojskoj borbi ukrajinskog naroda, potpora Ukrajini za europsku perspektivu i osude ruske invazije, zastupnici će uputiti i poruku Srbije zbog toga što je odbila podržati sakncije protiv Rusije čime je ugrozila i svoj proces pristupanja Europskoj uniji. Izrazit će i “duboku zabrinutost” nastojanjima Rusije da destabilizira Zapadni Balkan.

U nacrtu Rezolucije o kojoj će se glasati danas poslijepodne stoji da Europski parlament “prima na znanje s dubokom zabrinutošću neprestana nastojanja Ruske Federacije za destabilizaciju Zapadnog Balkana i uplitanja u njihove demokratske procese”.

Parlament će osuditi one koji su izrazili potporu Rusiji nakon agresije protiv Ukrajine i pozdraviti potporu koju su pokazale one države Zapadnog Balkana koje su euroatlantski saveznici.

– Duboko žalimo što se Srbija nije pridružila EU sankcijama protiv Rusije, što narušava njezin pristupni proces u EU i izražavamo naše očekivanje da će se kandidati za članstvo u EU pridružiti ne samo zajedničkoj pravnoj stečevini već i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU- stoji u tekstu Rezolucije o kojoj će se glasati kasnije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da neće podržati sankcije protiv Rusije, a za pritisak optužuje Hrvatsku, medije i političare.

U EU raste frustracije ponašanjem Srbije. Iz Europske komisije su samo ponovili da ‘očekuju od svih kandidata, prijatelja i istomišljenika, uključujući i Srbiju, da koordinirano promjene sankcije protiv Rusije ‘.

Najnovije objave