Petak, 24 Maja, 2024

Dva aviona s američkim vojnicima stigla u Poljsku, najavljen dolazak još tri aviona

Najčitanije objave

Dva američka vojna aviona mogla su se vidjeti kako slijeću na poljski aerodrom u ponedjeljak ujutru, i novi se očekuju tokom dana kako bi dovezli još vojnika čiji je razmještaj predsjednik Joe Biden prošle sedmice naredio u istočnoj Evropi zbog ukrajinske krize.

Biden je naredio slanje skoro 3.000 vojnika u istočnu Evropu kako bi štitili istočni obod NATO-a od mogućnosti ruskog napada na Ukrajinu. Rusija, koja je već razmjestila 100.000 vojnika blizini ukrajinske granice, negira zapadne optužbe da planira invaziju.

Oko 1.700 vojnika, uglavom iz 82. zrakoplovne divizije sa sjedištem u Fort Braggu, bit će razmješteno u Poljsku, dok će 1.000 vojnika smještenih u Njemačkoj krenuti istočnije prema Rumuniji.

Zapovjednik 82. zrakoplovne divizije, general major Christopher Donahue, stigao je u subotu, a vojni izvor saopćio je da će većina vojnika stići danas.

Nakon što su dva vojna transportna aviona stigla na aerodrom Rzeszow-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj u jutarnjim satima, službenik aerodroma izjavio je Reutersu da se očekuju još tri aviona. Poljski vojni portparol kazao je da se tokom dana očekuje dolazak još aviona, ali nije rekao koliko.

(Fena)

Najnovije objave