Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Duodrama ‘Derviš i smrt’ na Malom festivalu teatara u Bihaću

Najčitanije objave

Duodrama “Derviš i smrt” nastala u produkciji Studio Teatra Zenica gostovat će u utorak, 21. decembra na sceni Kulturnog centra u Bihaću na Malom festivalu teatara.

Dramatizaciju romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića uradila je redateljica iz Srbije Lilijana Ivanović, koja potpisuje i režiju. Njena adaptacija ima samo dva lika koji u suštini i u romanu vode osnovni tok radnje, a to su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf. Ovo je ujedno prva adaptacija i dramatizacija ovog romana u scensku formu duodrame.

Ulogu Ahmeda Nurudina igra glumac Daniel Kovačević iz Beograda, dok je uloga Mula Jusufa povjerena Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Duodrama “Derviš o smrt” ušla je u zvanični program festivala Barski ljetopis 2016, u Baru, Crna Gora. Do sada je odigrana na brojnim scenama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Švicarskoj.

Kostimi u predstavi su odraz mjesta i vremena u kojem se odvija radnja komada. Kostime je uradila Selena Tomašević, a muziku potpisuje kompozitor Dragoljub Đuričić.

Nastup na Malom festivalu teatra u Bihaću bit će ujedno prvi susret Studio Teatra sa publikom u tom gradu, javlja Fena.

Najnovije objave