Utorak, 5 Marta, 2024

Društvene mreže kao pozornica srama. Koliko lajkova za golo dupe?!

Najčitanije objave

Kako smo postali robovi vlastitih prikaza na društvenim mrežama, pretvarajući se u kandidate za isključenje iz vlastitih života, to je pitanje koje se nameće sve glasnije. Ovaj neumoljivi digitalni svijet postaje pozornica na kojoj mladi ljudi, naročito mlade žene, igraju uloge koje im nisu prirodne.

Razmišljajući o sramu i krivici, odnosu između tih “samosvjesnih emocija”, dolazimo do zapanjujućih zaključaka. Krivica proizlazi iz uvjerenja da smo nešto loše učinili, dok je sram povezan s dubinskim osjećajem vlastite pogrešnosti ili neispravnosti. Međutim, ono što je posebno uznemirujuće je kako se ovi osjećaji reflektiraju u ponašanju na društvenim mrežama.

Mladi ljudi, izloženi pritiscima društvenih standarda ljepote i ponašanja, često postaju žrtve vlastitih potreba za pažnjom ili potvrdom. Stavljajući na prikaz svoje tijelo ili intime, oni zapravo tragaju za nečim mnogo dubljim – tražeći prihvaćenost, tražeći identitet u digitalnom svijetu koji sve više postaje realnost sama po sebi.

Ova potreba za pozornicom, za instantnim odobravanjem, često je rezultat nedostatka samopouzdanja ili potrebe za prihvaćanjem u virtualnom okruženju. Nažalost, ovo često vodi ka postavljanju sadržaja koji provocira, koji izaziva, a sve u svrhu privlačenja pažnje.
Ali gdje je granica između slobode izražavanja i samoponižavanja? Kako možemo zaštititi mlade od njihovih vlastitih postupaka? Odgovor leži u stvaranju sigurnijeg i podržavajućeg digitalnog prostora. Edukacija je ključna. Naučiti mlade ljude o digitalnoj pismenosti, ali i o samopoštovanju, granicama i mentalnom zdravlju je neophodno.

Dok se suočavamo s ovim kompleksnim izazovima, moramo se okrenuti zajedničkom naporu. Trebamo promijeniti društvene norme, pružiti podršku pojedincima, ali i oblikovati edukativne programe koji će mladima pomoći da shvate posljedice svog online ponašanja.
Tek kada stvorimo prostor gdje se izražavanje temelji na samopoštovanju, autentičnosti i zdravim granicama, možemo nadati se da ćemo osloboditi nove generacije od okova društvenih očekivanja na internetu. Onda će taj prostor postati pozornica za istinsko izražavanje, umjesto lažnih prikaza za odobravanje.

(infodan.ba)

Najnovije objave