Utorak, 25 Juna, 2024

Dodik pokušava ubijediti Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH

Najčitanije objave

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH. Dodik je naglasio da postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti u trezoru Republike Srpske, koji će omogućiti da RS postane nezavisna država nakon sat i po skupštinskog zasjedanja.

Dodik je govorio o krizi u odnosima sa Zapadom zbog pitanja raspodjele imovine i izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida. Prema njegovim riječima, ili će stranci početi povlačenje iz BiH ili će uvesti svoje trupe.

Dodik smatra da još uvijek postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto izvući. On je naglasio da RS odbija živjeti u neustavnoj BiH te da će BiH funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda.

Dodik je rekao da se radi na tome da se svi ljudi iz Republike Srpske vrate u institucije RS, ali je istaknuo da postoji šansa za razgovor bez stranaca kako bi se vidjelo što je moguće. Dodik je upozorio da RS ima spremne zakone, uredbe i podzakonske akte u trezoru kako bi nakon sat i po skupštinskog zasjedanja RS postala nezavisna država.

Dodik je naglasio da Srbi zaslužuju svoju državu, te da su banalne priče o Brčkom i slične ratne priče. On je upitao što će biti kada stranci jednom odu, a otići će, te kako će funkcionirati BiH. Dodik je istaknuo da je bolje početi s dogovorima jer je kasno, ali da se treba dobro razmisliti o prelasku entitetske linije jer bi to mogla biti greška.

Na pitanje može li prekid komunikacije s američkim i britanskim diplomatama biti skupa odluka, Dodik je rekao da bi najskuplje bilo da Republika Srpska izgubi imovinu i da je nužno raditi na osiguranju svojih interesa.

Najnovije objave