Utorak, 5 Marta, 2024

Dodik o volji da RS postane država i međunarodnim utjecajima na Balkanu

Najčitanije objave

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da Zapad, koji ne podržava ideju o koncentrisanoj srpskoj državi na Balkanu, neće uspjeti ugušiti odlučnost RS da postane nezavisna država.

“Ovo je ključno pitanje. Zato se Kosovo pokušava odvojiti od Srbije, pokušava se oslabiti Republika Srpska, a Crna Gora se otima. Tamo tvrde da srpski predstavnici ne mogu biti dio Vlade, dok hrvatski, albanski i muslimanski predstavnici mogu”, izjavio je Dodik za “Večernje novosti”.

Dodik je istakao da se vijekovima na ovim prostorima dominira konceptom koji je Velika Britanija osmislila tokom raspada Osmanske imperije. Tada su odlučili da ne dozvole koncentraciju Srba i stvaranje velike nacionalne države na Balkanu, što bi, prema njihovoj procjeni, ugrozilo njihove interese na ovim prostorima. Dodik tvrdi da se ova koncepcija i dalje primjenjuje danas, i da je SAD nastavila slijediti isti pristup.

Dodik je također istakao da se često pokušava personalizacijom optužiti srpske lidere za ozbiljne krivice i progon. Ipak, tvrdi da, iako ih uspijevaju usporiti u razvoju, ne uspijevaju smanjiti njihovu odlučnost da opstanu kao Republika i ostvare državnost.

Govoreći o međunarodnoj areni, Dodik je istakao da postoje ljudi, nacije i države koje razumiju poziciju RS, a među njima je Rusija.

Kada je riječ o Evropskoj uniji (EU), Dodik je izrazio uvjerenje da se Unija suočava s ozbiljnom krizom, ne samo ekonomskom, već i populacionom. Prosjek starosti stanovništva u EU je izuzetno visok, pa se sada pokušava popuniti populacija putem migracija, što će, prema Dodiku, rezultirati promjenom političke dinamike Unije za deset godina.

Na pitanje o perspektivi ulaska Srba u EU, Dodik je istakao da dugoročno gledano, to ne bi bio njegov izbor. Umjesto toga, istakao je da želi ojačati samostalnost RS, uspostaviti bližu saradnju sa Srbijom i razviti autonomnu političku priču za narod s velikim potencijalom.

Dodik je također izrazio uvjerenje da Rusija i Kina prate situaciju u RS, te je najavio svoj planirani put u Rusiju početkom novembra, kao i mogućnost za sastanak s kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Kini.

Najnovije objave