Petak, 24 Maja, 2024

Dodik o izbornom zakonu: Predloženo obavezno glasanje svih državljana BiH

Najčitanije objave

Na sastanku sa predstavnicima vlasti na nivou BiH postignuta je saglasnost u vezi mnogih pitanja. Najvažnije je da se ono što je dogovoreno o Izbornom zakonu sprovede u delo”, izjavio je Milorad Dodik, predsednik SNSD-a.

Predloženo je da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru. Takođe, predloženo je da cenzus za lokalne izbore iznosi četiri odsto, dok bi za opšte izbore cenzus bio postavljen na pet odsto”, naglasio je Dodik. Takođe je istakao da mandat pripada stranci, te da izborne liste trebaju biti zatvorene, a preferencije ukidaju.

Dodik je takođe predložio da oni koji napuste izvršnu funkciju mogu se vratiti u zakonodavne organe. Predloženo je i obavezno glasanje svih državljana BiH, uz upozorenje da će biti izdati prekršajni nalozi i novčane kazne za one koji ne glasaju. Takođe, planira se formiranje fonda na nivou entiteta sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Dodik je istakao da Interesorna grupa već duže vreme radi na pitanjima izbornog procesa i da je većina toga već pripremljena, te da treba da se unesu određene promene u skladu sa diskusijama na sastanku.

Takođe je istakao da su Elmedin Konaković i Nermin Nikšić korektno preneli rezultate dogovora.

“Žao mi je što su ovi detalji procurili u javnost. Kao što je uobičajeno, ja sam napravio pregled stavova i prosledio ih partnerima u FBiH. Nažalost, ove informacije su se pojavile u medijima kod njih, a oni sada pokušavaju da to istaknu. Ipak, primetno je da su reakcije “Trojke” gotovo identične sa onim što je rečeno”, rekao je Dodik, izražavajući zahvalnost na korektnom odnosu tokom sastanka.

“Ovo je bio jedan od produktivnijih sastanaka i sada je ključno da se implementira ono što je dogovoreno”, zaključio je Dodik.

Podsećamo, juče su predstavnici vlasti na nivou BiH održali sastanak na kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Radovan Višković (SNSD), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Dragan Čović (HDZ BiH) i lideri stranaka “Trojke” Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

Najnovije objave