Petak, 14 Juna, 2024

Desničari prikupili milion eura za francuskog policajca koji je ubio tinejdžera

Najčitanije objave

Kampanja za prikupljanje novca koja ima za cilj pomoći obitelji policajca koji je bio uključen u smrt tinejdžera Nahela M. u Francuskoj izazvala je kontroverze, ali je dostigla iznos od preko 1 milion eura.

Ekstremno desna figura iz Francuske pokrenula je ovu kontroverznu kampanju na popularnoj platformi GoFundMe, a dosegla je iznos od 1 milion eura u ponedjeljak, što je gotovo pet puta više od kampanje za pomoć majci 17-godišnjaka, izvještava POLITICO.

Unatoč kontroverzi, GoFundMe je izjavio da neće ukloniti kampanju.

Francuski ministri su izbjegavali zauzimanje stava o ovom pitanju dok su gostovali u radio i televizijskim emisijama u ponedjeljak.

Ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti za France Inter izjavio je: “Svi imaju pravo izraziti svoja osjećanja i pridonijeti fondu… No mislim da ova kampanja ne pridonosi smirivanju situacije.”

Kampanju za prikupljanje novca za obitelj policijskog službenika pokrenuo je Jean Messiha, medijska figura ekstremne desnice i podržavatelj bivšeg predsjedničkog kandidata Erica Zemmoura. Na stranici kampanje piše: “Podrška obitelji policijskog službenika iz Nanterra, Floriana M., koji je obavljao svoj posao i sada plaća tešku cijenu.”

Prema informacijama iz Libérationa, Messiha je prvo pokušao pokrenuti kampanju na francuskoj platformi za prikupljanje sredstava Leetchi, ali je njegov pokušaj blokiran nakon nekoliko sati jer je kompanija zatražila službenu dokumentaciju.

Trenutno, GoFundMe nema planova za blokiranje ili brisanje stranice kampanje. Predstavnik kompanije izjavio je za POLITICO da kampanja za prikupljanje novca ne krši pravila platforme.

“I trenutno, ova kampanja se uklapa u naše uvjete korištenja jer će sredstva biti izravno uplaćena odabranoj obitelji. Obitelj je dodana kao korisnik sredstava i sredstva će im biti izravno isplaćena”, objasnio je predstavnik. Sredstva koja se koriste za pravnu obranu nasilnih zločina i govor mržnje nisu dopuštena na platformi.

Konkurentna kampanja za prikupljanje novca na platformi Leetchi, koja ima za cilj pomoći majci ubijenog tinejdžera dostigla je gotovo 200.000 eura. Ova kampanja na Leetchi platformi privukla je pažnju brojnih pojedinaca koji žele pružiti podršku majci tinejdžera Nahela i izraziti svoje sućuti.

Iako su obje kampanje za prikupljanje novca izazvale kontroverze, važno je napomenuti da platforme poput GoFundMe i Leetchi omogućavaju pojedincima da organiziraju takve kampanje kako bi podržali određene uzroke ili osobe u teškim situacijama. Ipak, to ponekad može dovesti do sukoba interesa ili javnih rasprava, posebno kada su u pitanju osjetljive situacije kao što je smrt tinejdžera i policijska odgovornost.

Kako se ove kampanje nastavljaju razvijati i privlačiti pažnju medija i javnosti, rasprave o njihovoj moralnosti, etici i svrsi bit će vjerojatno nastavljene. U međuvremenu, obitelji uključene u ove slučajeve će nastaviti oslanjati na podršku koju dobivaju putem tih kampanja kako bi se nosile s teškim situacijama i troškovima koje su imali.

Najnovije objave