Utorak, 5 Marta, 2024

Danas u posjetu BiH dolaze visoki zvaničnici NATO-a i SAD-a

Najčitanije objave

Članovi Predsjedništva BiH primaju danas članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) pod vodstvom zamjenika generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoane. U poslijepodnevnim satima održat će se sastanak NAC-a s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH i članovima Vijeća. Nakon sastanka, zamjenik generalnog sekretara i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, će dati izjavu za novinare.

Drugog dana posjete, zamjenik generalnog sekretara NATO-a i ambasadori NATO-a sastat će se s predstavnicima think tankova i studentima s univerziteta u BiH. Također će razgovarati o praktičnoj saradnji između NATO-a i BiH, uključujući posjetu vojnoj bazi Rajlovac.

Zamjenik generalnog sekretara i NATO ambasadori sastat će se s komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Pamela McGaha; komandantom snaga EU u BiH, general-major László Sticz; visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Pomoćnik sekretara za evropska i euroazijska pitanja u State Departmentu, James O'Brien, trebao bi stići u BiH danas. Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i BiH te potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, priopćeno je iz State Departmenta.

Tijekom boravka u Sarajevu, pomoćnik sekretara O'Brien sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi istaknuo važnost funkcionalnih, efikasnih i odgovornih demokratskih institucija na svim razinama vlasti za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj. Također će održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regiji na Univerzitetu u Sarajevu.

Najnovije objave