Utorak, 25 Juna, 2024

Da li grickanje između obroka djeluje na vaše zdravlje?

Najčitanije objave

Grickanje se obično smatra nezdravim: u najboljem slučaju ometa režim tri obroka dnevno, a u najgorem slučaju dovodi do prehrane s previše prerađene hrane i namirnica prepunih soli, masti, šećera, konzervansa i aditiva.

Čak i prije nego što se jave prvi napadi gladi i miris kuhane večere dopre iz kuhinje, može biti teško držati ruke podalje od čipsa i kolačića i svih drugih grickalica po kući.

No studija je pokazala da grickanje, što prema nekim procjenama čini petinu unosa kalorija u zapadnim zemljama, nije uvijek loše za vas.

Grickanje zdrave hrane, čak i između obroka, kao što je to obično slučaj s grickalicama, nije nužno loša stvar.

To je utvrdilo istraživanje prehrambenih navika oko 1000 ljudi koje je proveo King’s College London i predstavljeno je na konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

Ono što je loše i dalje jest da s odlutalim mislima u sebe trpati nezdravu hranu i ignorirati provjereno pravilo da ne jedete prije spavanja.

A za one koji su skloni prepustiti se kasnonoćnoj želji da zavire hladnjak, poruka je “razmisli ponovo”, bez obzira na to koliko taj noćni zalogaj bio zdrav.

Ako možete planirati unaprijed i pobrinuti se da imate pristup cjelovitoj, neprerađenoj hrani, nema ništa loše u grickanju. Mješavina orašastih plodova i cijelog voća ili grčki jogurt s bobičastim voćem dvije su vrlo dobre opcije.

Ovo posljednje vjerojatno je bolje ako želite lakše izgubiti ili održavati težinu.

Često postoje tvrdnje da će grickanje orašastih plodova dovesti do debljanja zbog njihovog energetskog sadržaja, ali to nije potkrijepljeno istraživanjem – a orašasti plodovi sadrže raznolik raspon hranjivih tvari koje su korisne za zdravlje. Vjerojatno je bolje odlučiti se za cijelo voće nego za suho voće ili sokove, jer je lakše unijeti previše kalorija.

Najnovije objave