Utorak, 16 Jula, 2024

Čović: Za HDZ je ključno legalno predstavljanje, dok ćemo SNSD-ovim zahtjevima o stranim sucima posvetiti pažnju

Najčitanije objave

U Mostaru se odigrala dvodnevna sjednica HDZ-a, na kojoj je predsjednik stranke, Dragan Čović, iznio aktualna pitanja u zemlji i stranci.

Čović je naglasio da je ova klauzura planirana godinu dana prije lokalnih izbora kako bi pažljivo razmotrili svoju politiku.

“Prvi dio današnjeg panela bio je posvećen europskim integracijama. Temeljito smo razmotrili našu aktivnost u Bosni i Hercegovini kako bismo dobili odobrenje Europske unije za pregovore. Drugi dio bio je fokusiran na unutarnja pitanja u Bosni i Hercegovini, dok se treći odnosio na nadolazeće lokalne izbore, kao i izbore u Hrvatskoj”, rekao je.

On je izjavio da su sastanci bili produktivni i informativni, te da vjeruje da će HDZ zajedno sa partnerima u narednih 12 mjeseci postići dobre rezultate.

“Klauzura je danas privukla više od 300 ljudi, što je veoma motivirajuće”, dodao je.

Također, osvrnuo se na sastanak sa Johannom Sattlerom, ističući da su mnoge stvari bile privremeno usporene, ali da će jačim angažmanom izbjeći blokade.

Izrazio je nadu da će do kraja godine ispuniti svih 14 prioriteta, iako postoje neka neslaganja u pojedinim pitanjima.

“Radimo na tome da sve što smo postavili kao cilj u Mostaru dovedemo do kraja. Težak izazov je Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Za nas je ključno legalno predstavljanje, i to će biti izazovno. Drugo važno pitanje koje SNSD naglašava su strani suci. To će također biti na stolu. HDZ, zajedno sa mnom, poduzimat će sve da do kraja godine ostvare svoje ciljeve. Uvjeren sam da ćemo postići sve što smo planirali”, izjavio je.

Čović se dotakao i pitanja jedinstvene policijske uniforme, napominjući da je došlo do nesporazuma.

“Postoji nesuglasica u informacijama. Naše stajalište je jasno. Vlada je donijela odluku o materijalu i boji, ne o oznakama. Nadležnosti su precizno definirane”, rekao je.

Također je govorio o funkcioniranju i radu HDZ-a, kao i o potencijalnim nesuglasicama i problemima unutar stranke, kao i o funkcioniranju federalnih i državnih institucija.

Najnovije objave