Petak, 24 Maja, 2024

Članovi Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta dolaze u posjetu BiH

Najčitanije objave

Članovi Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta posjetit će Bosnu i Hercegovinu krajem ovog mjeseca, najavio je danas ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

Kako je napisao na svom zvaničnom Twitter nalogu oni će posjetiti BiH u okviru sve jačeg angažmana i fokusa Velike Britanije na Bosnu i Hercegovinu.

Inače, britanski Parlament dva puta je imao posebnu raspravu o političkoj situaciji u BiH kada je, između ostaloga, istaknuto da je prije više od 26 godina, ista mržnja i nacionalizam doveo do krvoprolića u BiH, a većina zastupnika imala je ujednačen stav da je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najveći uzročnik trenutne krize, prenosi N1.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao je Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, u okviru stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Ranije je Feni u Ambasadi UK-a u Bosni i Hercegovini rečeno da Ujedinjeno Kraljevstvo ima brojne alate, uključujući i sankcije, i da usko rade s partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država kako bi osigurali da imaju najbolji učinak u BiH i širom regionu.

“Ključno je da svi prijatelji BiH imaju jedinstven stav i da šalju neupitnu poruku posvećenosti suverenitetu i integritetu zemlje, suprotstavljajući se govoru mržnje i podjelama”, naveli su.

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno sigurnosti i prosperitetu građana BiH, ali navode da će posljednja kriza samo doprinijeti povećanju broja onih koji napuštaju BiH kako bi bili uspješni negdje drugo, time uskraćujući ovu zemlju za njene buduće lidere i pokretače promjena.

Ipak, naglašavaju da će se Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti fokusirati na potrebe građana, a odgovornost izabranih bh. predstavnika je da djeluju u najboljem interesu svih.

Najnovije objave