Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

CIA tvrdi: Rat počinje 16. februara?

Najčitanije objave

Njemački list Spiegel navodi da su američka tajna služba, CIA i Pentagon dobili informacije o izuzetno detaljnom planu invazije, koja je zakazana za srijedu, 16. februara.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi razgovarati telefonom u subotu dok strahovi da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu postaju sve konkretniji.

U petak je SAD objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima nakon što je američki predsjednik održao videokonferenciju s više svjetskih vođa, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je nova zabrinutost da bi napad od kojeg se dugo strahovalo mogao početi prije završetka Zimskih olimpijskih igara 20. februara.

Njemački list Spiegel navodi da su američka tajna služba, CIA i Pentagon dobili informacije o izuzetno detaljnom planu invazije, koja je zakazana za srijedu, 16. februara. Navodi se poklapaju sa Sullivanovom izjavom da će Rusija napasti prije završetka Zimskih olimpijskih igara.

“Američka strana zahtijevala je razgovor s predsjednikom Putinom, a planirano je da se razgovori dvojice predsjednika održe navečer”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za novinsku agenciju Interfax.

“Američka strana prije zahtjeva poslala je pismo”, dodao je. Peskov je također rekao da Putin očekuje razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u subotu.

Američki dužnosnik je rekao da je Rusija predložila telefonski razgovor u ponedjeljak. Protuprijedlog Bijele kuće bio je da razgovaraju u subotu, što su oni prihvatili, rekao je dužnosnik.

Najnovije objave