Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Čerkez: Pratićemo stanje, u periodu mart-maj možda popuštanje epidemioloških mjera

Najčitanije objave

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna na kraju februara, u periodu mart – maj moglo bi doći do popuštanja epidemioloških mjera, najavio je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

On je to kazao tokom današnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta podnoseći delegatima redovnu informaciju o epidemiološkom stanju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također je rekao da u aktuelnom trenutku epidemije preovladava ‘omikron’ tip koronavirusa, ali je negirao manju ubojitost tog soja jer je smrtnost i dalje visoka posebno među starijim pacijentima i hroničnm bolesnicima. Za 15 posto je veći prijem u bolnice, gdje su trenutno 43 osobe na respiratorima, 13 posto više nego protekle sedmice.

Čerkez je ponovio najnoviji stav Kriznog štaba o smanjenju perioda izolacije osoba zaraženih koronavirusom, kao i perioda samoizolacije za osobe koje su u direktnom kontaktu sa zaraženima.

Zaraženima koji nisu potpuno vakcinisani izolacija traje deset dana, ali nakon sedmog mogu izaći pod uvjetom da im je tada test negativan. Potpuno pozitivnim pacijentima izolacija je sedam dana, ali mogu izaći petog dana ako test potvrdi da više nisu zaraženi.

Samoizolacija traje deset dana osobama koje nisu potpuno vakcinisane, a u direktnom su kontaktu s pozitivnima, dok potpuno vakcinisane osobe iz ove kategorije ne moraju biti izolovane, ali i dalje moraju nositi maske i držati se drugih epidemioloških mjera te u slučaju pojave simptoma, javiti se svom ljekaru.

U Bosni i Hercegovini je vakcinisano 40 posto stanovništva, u Kantonu Sarajevo više od 60 posto, što je vjerovatni razlog stabilnosti u zadnje vrijeme, naveo je također ovaj član Kriznog štaba.

Sjednica Doma naroda je u toku.

(Fena)

Najnovije objave