Utorak, 16 Jula, 2024

Bundestag podržao Schmidta

Najčitanije objave

Visoki predstavnik Christian Schmidt izvijestio je članove Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon današnje diskusije u Berlinu, visoki predstavnik i predsjedavajući Odbora Anton Hofreiter dali su izjavu u kojoj stoji da je situacija u BiH zabrinjavajuća, jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i ugrožavaju perspektivu te zemlje.

– Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ukoliko se stvari ne pomaknu s mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati. Slažemo se da uslovljavanje finansijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilo. Neće uspjeti taktika nekih političara u zemlji da samo šute u nadi da ćemo izgubiti zanimanje. I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju i, uz konsultacije s međunarodnom zajednicom, razmotriti da li je potrebno poduzeti korake i koji su to koraci. O tome se slažu sve poslaničke grupe u Bundestagu – naveli su u izjavi Schmidt i Hofreiter, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije objave