Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Britanski konzervativci izgubili u izbornoj jedinici kojom su dominirali 200 godina

Najčitanije objave

KONZERVATIVCI Borisa Johnsona su izgubili kontrolu nad izbornom jedinicom u donjem domu parlamenta kojom su dominirali gotovo 200 godina jer su se birači okrenuli protiv britanskog premijera zbog niza kriza i skandala.

Poraz će pojačati pritisak na Johnsona unutar vlastite stranke i potkrijepiti javno i privatno izražene strahove da ugled stranke trpi pod njegovim vodstvom

“Gospodine Johnson, vi niste lider

Kandidatkinja stranke Liberalni demokrati Helen Morgan osvojila je mjesto u Sjevernom Shropshireu na dopunskim izborima. Pobijedila je s prednošću od 6000 glasova nakon što su konzervativci na prethodnim izborima, 2019., odnijeli premoćnu pobjedu s prednošću od 23.000 glasova.

“Večeras je narod Sjevernog Shropshirea progovorio u ime britanskog naroda. Rekli su jasno i glasno: ‘Borise Johnson, zabava je gotova'”, rekla je Morgan u pobjedničkom govoru.

“Naša zemlja vapi za vodstvom. Gospodine Johnson, vi niste lider”, dodala je.

Konzervativci su pobjeđivali na svim prethodnim izborima za to pretežno ruralno područje središnje Engleske od stvaranja te izborne jedinice u sadašnjem obliku 1983. godine, a povijesno su u toj regiji konzervativci dominirali gotovo 200 godina.

Čvrsto uporište konzervativaca
Ovo je novi udarac Johnsonu koji je već na udaru kritika, uključujući zbog napisa da je njegovo osoblje organiziralo zabave prošlog Božića, kad je zemlja bila u lockdownu.

Sjeverni Shropshire zalagao se za Brexit i bio je čvrsto uporište konzervativaca. Analitičari kažu da će ovaj teški poraz Konzervativne stranke dodatno potkopati Johnsonov autoritet nad zastupnicima, od kojih se neki već javno protive planovima za uvođenje covid-potvrda.

Najnovije objave