Petak, 24 Maja, 2024

Britanci izumili solarna stabla za proizvodnju energije

Najčitanije objave

Ekipa iz Velike Britanije osmislila je novi dizajn solarnih panela. Umjesto četvrtastih, plavih panela koji se većinom postavljaju na krovove kuća, startup SolarBotanic osmislio je učinkovito solarno stablo. Nadahnuti prirodom koriste fotonaponsku nanotehnologiju tankog filma u obliku lista. Tako koriste sunce za grijanje domova, punjenje električnih vozila ili pohranjivanje energije za budućnost, piše Green.

Nakon pet godina istraživanja i razvoja, iz tvrtke su potvrdili da su drvca spremna za masovnu proizvodnju, po pristupačnoj cijeni, za komercijalnu upotrebu. “Ubrzane klimatske promjene rezultat su našeg oslanjanja na fosilna goriva koja zagađuju okoliš i jedna su od najvećih prijetnji čovječanstvu”, rekao je Harry Corrigan, osnivač i izvršni predsjednik SolarBotanica, za Sustainable Brands.

Istaknuo je pritom da je prelazak na tehnologije nulte neto energije ključan ako čovječanstvo želi izbjeći katastrofu. “Naša solarna stabla doprinose prijeko potrebnom sustavu nulte neto energije“, dodao je. Drvo kao solarni panel kreirano je tako da apsorbira energiju kroz fleksibilne fotonaponske solarne ćelije u obliku lista, imitirajući tako pravo drveće. Te su solarne ćelije projektirane s tisućama mikro krugova koji se aktiviraju kada sunce sija.

“Skladištenje energije može se ugraditi u stablo i puni se u razdobljima obilne proizvodnje. Sustav se tako može osloniti na pohranjenu energiju kada nema sunca ili vjetra“, objasnio je Corrigan.


Njihovo solarno stablo potpuno je održivo, a može poslužiti i kao klupa ili parkirno mjesto. Kako je objasnio Corrigan, kupolasti oblik stabla osmišljen je tako da uhvati što je moguće više sunčeve svjetlosti, dok prostor ispod dopušta da se prostor i dalje koristi, primjerice za parkiranje automobila, uzgoj biljaka koje vole sjenu ili osiguravanje zasjenjenih prostora za sjedenje .

Kao i kod svih solarnih panela, što je više sunčanih dana, to će svako drvo proizvesti više energije. SolarBotanic se nada da će proizvesti 3400 kWh električne energije godišnje u Londonu, iz prve generacije solarnog stabla — od kojih svako ima kapacitet proizvodnje od 5 kW.

Tvrtka istražuje daljnju upotrebu nanotehnologija koje će budućim generacijama drveća omogućiti ne samo pretvaranje svjetlosti u energiju, već i vjetra, zahvaljujući stabljikama i grančicama koje su ugrađene u dizajn stabala, a koje proizvode električnu energiju

Najnovije objave