Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Bregu: Krajnje je vrijeme da zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU

Najčitanije objave

„Evropska integracija i transatlanska saradnja ne trebaju biti odvojene na Zapadnom Balkanu. Krajnje je vrijeme da proces pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bude u centru pažnje prije nego što postane prekasno. To je epicentar budućnosti ovog regiona. Evropska perspektiva je vodilja koja proces saradnje dugoročno čini korisnim za sve! Naš region nije savršen, ali želimo izvući najbolje iz njegove nesavršenosti,“ rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu u Minhenu, na otvaranju skupa na visokom nivou „Utiranje puta za Evropsku uniju i Zapadni Balkan“, koji je organizovan zajedno sa Minhenskom bezbjednosnom konferencijom.

„Razvojni potencijal regiona može se ostvariti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju na Zapadnom Balkanu. To je krajnji cilj programa za zajedničko regionalno tržište koji mi u Savjetu za regionalnu saradnju vodimo. Iako je primjetno da u nekim programima nije bilo rezultata, u velikom broju slučajeva to je bila posljedica ne tehničke već političke prirode. Regionalna ekonomska integracija nije samostalan proces i biće nepotpuna ako je ne bude pratio poziv za intenziviranje kredibilnog puta za članstvu u EU, kao i postepeno uvođenje evropskih politika, programa i tržišta kao dio procesa pristupanja. Svjesni smo da Evropska unija ima svu prednost u regionu. Podržava je 62 posto građana Zapadnog Balkana, a ujedno je i na prvom mjestu kao najveći investitor,“ dodala je Bregu.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana nije samo teritorijalno već i transformativno pitanje. Svi se slažemo da proširenje nije metodološki već politički proces i da kao takav treba i ostati. Sada je vrijeme za djelovanje. Ako se ova prilika ne iskoristi, Zapadni Balkan rizikuje gubljenje još jedne decenije obilježene novim potencijalnim nestabilnostima. Ako obrazovani i sposobni mladi ljude ne vide evropsku perspektivu kod kuće, iskoristiće postojeće mogućnosti da migriraju i bolje uslove života traže u Evropskoj uniji,“ zaključila je ona.

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju je u subotu na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije imala nekoliko bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanke sa državnom sekretarkom za Evropu njemačkog ministarstva vanjskih poslova Anom Lurman, generalnim sekretarom Svjetske carinske organizacije Kunimo Mikurijaom, kao i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Najnovije objave