Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Branimir Jukić: Moramo razumjeti kako kultura i umjetnost nisu troškovi, već investicija

Najčitanije objave

Kulturna saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine istinski je na zavidnoj razini, ocijenio je u razgovoru za Fenu ambasador BiH u toj susjednoj zemlji Branimir Jukić, naglašavajući da je ipak prvenstveno riječ o jedinstvenom kulturnom prostoru koji govori jezikom sa četiri imena ali je ipak svima podjednako razumljiv.

Smatra da su pop-kulturne reference iz zajedničke prošlosti podjednako razumljive i u BiH i Crnoj Gori, glumci, umjetnici i sportisti su prepoznatljivi čak i na ulici, stoga ne postoje nikakve barijere, ne samo u jeziku već ni u mentalitetu.

– Također, zaista moram istaći agilnost kulturnih ustanova ali i pojedinaca u obje države koji se povezuju izravno i to se ogleda u velikom broju zajedničkih inicijativa, koprodukcija, gostovanja i sudjelovanja u regionalnim programima – istaknuo je on.

Ambasador Jukić komentirao je različit spektar kulturnih događaja realiziranih u prošloj godini kroz prizmu saradnje bh. i crnogorskih umjetnika, i to u godini obilježenoj stalnim restrikcijama zbog pandemije, turističke potencijale, kao i planove za ovu godinu.

Koliko je kulturna suradnja intenzivna Jukić naglašava da je samo u posljednjih mjesec dana na Cetinju igrana predstava u koprodukciji Zetskog doma i SARTR-a “Nije to to, studije Fausta“, kao i upriličen koncert Sonje Marković u Muzičkom Centru Crne Gore.

– Ova dva događaja su teaterske kuće i Muzički centar dogovorili u direktnoj komunikaciji kroz zajedničke projekte koji su potvrđeni kroz čitav niz prethodnih godina. Ukoliko se još zadržimo na teatru, na Festivalu glumca u Nikšiću su umjetnici iz BiH višestruko nagrađeni – Emir Hadžihafizbegović Grand Prix za mušku ulogu, Tatjana Šojić i Mirsad Tuka za epizodne uloge, a CNP i NP Sarajevo su imali zapaženo gostovanje predstave Protekcija kojom je obilježena 100. obljetnica početka rada Narodnog pozorišta Sarajevo – istaknuo je on.

„12 dana mira“

Jukić je mišljenja da suradnja gradova daje priliku da se njihovi projekti i ustanove prezentiraju u najboljem svjetlu. Tako navodi kako dva sajma knjiga u Podgorici nikad ne prolaze bez bosanskohercegovačkih izlagača, što je slučaj i sa sajmovima knjiga u BiH kada je riječ o crnogorskoj izdavačkoj produkciji.

– Da ne pominjem, ukoliko mi je dozvoljeno upotrijebiti tu riječ, „zajedničke“ pisce kao što su Andrej Nikolaidis ili Marko Vešović. Na kraju i Andrić i Zuko Džumhur su odabrali Herceg Novi kao svoj grad. Pričajući o Novom, Hercegnovski strip festival je ugostio čak devet strip umjetnika iz BiH, a Centar savremene umjetnosti Podgorica permnanentno organizira individualne ili kolektivne izložbe umjetnika iz BiH – podvukao je.

Važnim ocjenjuje i što je Javni servis RTV Crne Gore u udarnom terminu prikazao film Jasmile Žbanić Quo Vadis Aida. Svi etablirani festivali, naglašava ambasador, od Sarajevske zime preko Proljeća sa maticom, Barskog ljetopisa, Kotor Arta i DEUS-a, u BiH i Crnoj Gori nikad ne prolaze bez međusobnog gostovanja umjetnika iz te dvije države.

Također je i Amabasada BiH u okviru kampanje „12 dana mira“ sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd organizirala predstavljanje zbirke kratkih priča „Biber“ u Kulturnom centru Budo Tomović.

Dajući ocjenu značaja kulture u najširem smislu kao možda i najvažnijeg poligona za predstavljanje BiH u inostranstvu, ambasador Jukić parafrazira Johna Ruskina koji je je rekao da sve države svoju autobiografiju pišu u tri rukopisa – knjigu djela, knjigu riječi i knjigu umjetnosti i kako je ova posljednja i najvjerodostojnija.

– U umjetnosti i kulturi se pokazuje kreativnost i, ako imalo vrijedi, originalnost i čak i ako hoće biti univerzalna pokazuje duh vremena i prostora na kojem je nastala. Budući smatram da se, kad je riječ o Crnoj Gori, radi o jedinstvenom kulturnom prostoru, regionalna recepcija može biti dobar filter za kvalitet pojedinih projekata. Ono što je sigurno je da Bosna i Hercegovina ima što i pokazati i ponuditi i u povijesnoj ali i suvremenoj kulturnoj i umjetničkoj produkciji – podvukao je.

Kao kočnicu u boljem predstavljanju kulturne platforme u Crnoj Gori ambasador Jukić vidi u financijama i ulaganju u promociju, što smatra da je na žalost uvijek problem kada je kultura u BiH općenito u pitanju.

– Tako da se ponekad divim kreativnosti umjetnika i kulturnih poslenika i u segmentu financiranja i zatvaranja budžeta za pojedinu aktivnost. Zajedno moramo razumjeti kako kultura i umjetnost nisu troškovi, već investicija. Ako hoćete, što se tiče pozitivnih efekata i promocije, kultura možda donosi i najveću vrijednost za novac – naglasio je on.

Turistička saradnja i promocija u toj oblasti za ambasadora Jukića je također veoma dobra između dviju susjednih zemalja, no mišljenja je da ta oblast uvijek može biti dodatno unaprijeđena. Smatra da najviše nedostaje prezentacija pojedinih regija BiH kao integrirane destinacije gdje turisti mogu na vrlo malom prostoru osjetiti i urbani, gastro, avanturistički i eko turizam.

Podrška bh. umjetnicima

– Zbog napretka tehnologije, ali i opće mobilnosti ljudi, dostupnosti prijevoznih sredstava, garantiram kako je više građana BiH i Crne Gore posjetilo ove dvije države sada nego prije četrdesetak godina kada smo bili dio jedne zajedničke države. Omiljene destinacije u Bosni i Hercegovini su gradovi, posebno Trebinje, Mostar i Sarajevo, te naravno olimpijske planine. Uvijek se sve može unaprijediti, ali su dobra slika i broj turista iz Crne Gore na ulicama naših gradova i skijalištima – ustvrdio je.

Ujedno, dodao je, BiH je uz Srbiju i Rusiju uvijek jedno od tri najznačajnija emitivna tržišta za Crnu Goru u turističkom smislu, što je bilo naročito vidljivo u dvije prethodne „corona“ godine.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić najavljuje u razgovoru za Fenu da je plan Ambasade u ovoj godini pružiti podršku bh. umjetnicima i projektima u kulturi onoliko koliko je Ambasada to u stanju, prije svega u povezivanju i pronalaženju partnera.

– Također moja je osobna želja i da napravimo jednu zaista integriranu promociju gastro, turističkog i povijesnog bogatstva BiH u Crnoj Gori, kao i suvremene umjetničke produkcije u formi Dana Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori. Već sada smo u kontaktu sa pojedinim institucijama kao i kompanijama iz BiH jer, kako sam rekao, finacije su uvijek problem i nadam se da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi – zaključio je on.

(Fena)

Najnovije objave