Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Borrell: Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine

Najčitanije objave

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u nedjelju da EU i Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine.

Govoreći na panel diskusiji na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Borrell je rekao da situacija u Bosni i Hercegovini “nikada nije bila ovako zabrinjavajuća”, javlja Anadolija.

Dodao je da je mjesecima u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, te da su liderima BiH “iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje”.

– Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine – naglasio je Borrell.

Pojasnio je i da je razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska i pozvao ga na učešće u radu državnih institucija.

Borrell je naglasio da je “apsolutno bitno” da se srpski, bošnjački i hrvatski lideri dogovore oko ustavnih i izbornih reformi u BiH, koje zahtijeva međunarodna zajednica.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima Republike Srpske.

Poslanici u Narodnoj skupštini RS 10. februara glasali su za Zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u RS.

Portparol EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku rekao je da taj potez predstavlja “neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH”.

Najnovije objave